Без наказание за полицаите, пребили до смърт Чората

Петимата полицаи, подсъдими за убийството на Ангел Димитров-Чората, няма да изтърпят наказание, въпреки че Военно-апелативният съд прие, че те са причинили смъртта му по непредпазливост. Причината за решението – давността за престъплението е изтекла отдавна.

При четвъртото решение на инстанцията по делото, започнало преди 11 години, бяха четени тежки осъдителни присъди за подсъдимите, после те бяха окончателно оправдани, а след това процесът беше възобновен заради осъждането на България в Страсбург.

Ангел Димитров-Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съда бяха петима униформени – Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Граховски, Борис Механджийски и Иво Иванов.

Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години. Последва дълго лутане между инстанциите. Апелативният съд първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от Върховния касационен съд и накрая намали наказанията на подсъдимите наполовина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.