Историята на изоставения Павел, който всеки ден плачел за майка си

За първите шест месеца на годината 44 деца от София и Пловдив са се върнали в родните си семейства, отчетоха от фондация “За Нашите Деца“. За сравнение за цялата миналата година общо 45 деца са се върнали в семействата си.

Едно от децата, чиито родители са се преборили да си го върнат, е Павел.

Преди по-малко от година майка му – Лилия, отива в отдел “Закрила на детето“ (ОЗД) в столицата с най-трудно взетото решение – да предаде детето си в ръцете на непознати, които оттук насетне ще се грижат за него. Тя се притеснявала, че не може да му осигури детството, което заслужава.

През няколкото месеца в центъра Павел всеки ден плачел за майка си, която заминала в чужбина след като го оставила. Заради тежкото емоционално състояние на детето социалните работници решили да преместят Павел в приемно семейство. Така той попада при приемния родител на фондация “За Нашите Деца“ Димитрина Георгиева, изгледала други 3 деца.

Само 2 месеца след като Павел е настанен в приемния си дом, Лилия, мъжът ѝ и по-голямата сестричка на Павел се връщат в България с желанието да си върнат Павел, за да е семейството им отново цяло. Майката взела решението да си върне детето, когато научила, че ако до шестия месец след като го е изоставила, не заяви желание да си го вземе обратно, тя може никога вече да не го види. А тези 6 месеца съвсем скоро щели да изтекат.

В продължение на три месеца Лилия и семейството ѝ минали през сериозна подготовка и оценка от екипа на Центъра за обществена подкрепа, за да бъдат сигурни социалните работници, че наистина могат да се грижат за малкия и че ако им бъде върнат, те няма отново да го изоставят, пише mediapool.bg. Преди ден Лилия отново е поела грижите за малкото си момче.