Погват строител заради стената, която се срути в центъра на Пловдив

Кметът на район „Централен” Георги Стаменов е разпоредил да бъде направена проверка на строителната фирма „Астер Билд“ООД, която изгражда жилищната сграда на ул. „Захари Стоянов“ на Бунарджика. Както TrafficNews.bg съобщи, в събота част от стена на къща в съседния имот се срути заради строежа.

Истинско чудо е, че няма пострадали, тъй като в този момент цялото семейство си е било у дома. Потърпевшата Мария Недялкова е категорична, че вината за срутването е изцяло на „Астер Билд“ООД, които не се съобразяват с терена. „Многократно ги предупреждавах, че ще се случи това, но те ме гледаха с насмешка“, разказа жената. И обясни, че е запозната със строителството на къщи на тепето. Те са построени на скала и крият две опасности – да започне да извира вода, или, при изваждането на по-голям камък, къщата да се срути. Затова е необходимо, когато се разрушават скалите в основата, веднага да се укрепват. А според нея такова укрепване не е направено.

„Сигурно сме допуснали грешка, но сега ще направим всичко възможно, за да укрепим стената“, заяви управителят на „Астер Билд“ ООД Ангел Рангелов. „Явно стените са върху насип и е поддало, преди да положим бетона“, обясни той. Рангелов обеща, че ще си свършат работата качествено и къщата на Недялкови ще е напълно безопасна за живеене.

Според кмета на район „Централен” строителната фирма има всички необходими документи. „Още преди месец съм ги предупредил лично да укрепят изкопа заради обилните валежи”, коментира Георги Стаменов. Дали това е било направено качествено, ще констатират строителни експерти от районната администрация, които правят проверка по случая. „Строителят носи на сто процента отговорност за увреждането на чуждо имущество. И в случай, че къщата в съседство не е безопасна, трябва да осигури на хората място, където да бъдат временно настанени”, допълни Георги Стаменов.

Снимка-TrafficNews.bg