Измама с бебе в Пловдив: Съпруга и любовница опитаха да се разменят

Медици хванали размяната, развръзката не се харесала на никого

Две млади дами от Смолян сътвориха такъв сценарий, че и най-талантливият режисьор в сапунен сериал може да им завиди. Жените са разменили документите си за самоличност в пловдивски родилен дом, след раждането на едната от тях.
Наблюдателни медици са успели да уловят измамата, а двете се изправиха пред съда. Магистратите бяха снизходителни към тях и ги наказаха единствено с глоба. Това съобщи сайтът „Трафикнюз“.

Всичко започнало през 2016 година, когато една от жените забременяла. Тъй като е имала не един или два сексуални партньора, не била сигурна кой е бащата. Имала спомен, че с един от тях не се е пазила и според нея, най-вероятно бащата е бил той. В същото време обаче потенциалният баща имал годеница.

Бременната жена дълго време обмисляла какво да прави, тъй като не била готова да гледа дете. Решила да сподели с предполагаемия татко какво се случва. Той от своя страна разказал на годеницата си, с която много искали деца, но не можели. Така тримата решили детето да бъде родено.

Докато е била бременна, бъдещето семейство решили бебето да бъде признато от мъжа и той да го вземе за отглеждане. Оказало се, че законово, процедурата била трудна.

Когато бременната трябвало да постъпила в болница, двете жени са разменили личните си карти, за да може никой да не разбере коя е истинската майка и да узаконят детето. Още с постъпването в гинекологичното отделение, бъдещата родилка представила другата лична карта. Номерът минал, тъй като никой служител на болничното заведение не направил проверка дали постъпващият пациент визуално отговаря на образа от снимката на представения документ за самоличност.

Щастливият ден настъпил – момиченцето се появило на бял свят. Майката му дала име, като фамилията е била записана с тази на предполагаемия татко. В документите като майка била записана другата жена. Още на следващия ден болничния лист е бил изпратен до ГРАО, където също са вписали фалшифицираните данни в акта за раждане.

Медици обаче са се усетили за „врътката” и са спипали двете жени. Измамата била разплетена, а случаят предаден на районна прокуратура – Пловдив.

Година по-късно, двете жени се изправиха пред съда. Те категорично признаха вината си. По време на заседанието са били разпитани свидетели, сред които и мъжа, сочен за баща на детето. Още по време на досъдебното производство на последния е бил взет ДНК материал за сравнение, дали той е бащата. Оказвало се, че не той е таткото.

Предвиденото наказание за подобно деяние е затвор до две години. Жените са били с добри характеристични данни, чисто съдебно минало, трудово ангажирани и едната вече майка, съдът ги освободи от наказателна отговорност, като им се наложи административна глоба.

Тъй като и двете са съзнавали какво правят и че това е в разрез със закона, глобата на всяка е 1500 лева. Разходите по делото също ще бъдат разпределени по равно на дамите.