Начало Новините днес Този убиец на деца бил спасен от Либия на кораб

Този убиец на деца бил спасен от Либия на кораб

Този убиец на деца бил спасен от Либия на кораб

 

Атентаторът самоубиец, който се взриви по време на концерт на Ариана Гранде в английския град Манчестър и уби 22 души, повечето от които деца, е бил спасен от войната в Либия от кораб на Британските военноморски сили. Три години преди атентата, когато е бил на 19 години, Салман Абеди е евакуиран от либийската столица Триполи с кораба „Ентърпрайс”, съобщава Би Би Си.

Салман Абеди е качен на кораба заедно с по-малкия си брат Хашем и 100 британски граждани. Корабът ги отвел до Малта, откъдето били прехвърлени с полет във Великобритания. В изявление говорителят на британското правителство посочва: „По време на влошаващата се ситуация с безопасността в Либия през 2014 година служители на граничната полиция са били изпратени да евакуират британски граждани и техни приближени”. Тогава британците са приканени да напуснат страната заради ескалацията на насилието в Триполи. Абеди е бил наблюдаван, когато е пътувал за Либия, но месеци преди евакуацията случаят му бил затворен. Едва по-късно станало ясно, че Абеди отново е пътувал до Либия – само три седмици преди терористичното нападение в Манчестър.

Причината да приключи следенето на Абеди била фактът, че той е израснал в Манчестър, а родителите му се бегълци от режима на Кадафи. Баща му Рамадан се върнал в Либия през 2011, след като бунтовниците свалиха правителството. Жена му отишла при него през 2017 година. По-малкият брат – Хашем, в момента лежи в либийски затвор, въпреки че британското правителство поиска екстрадицията му, за да разследва участието му в кървавото нападение.

error: Content is protected !!