Как самотна майка на три деца извоюва нови помощи за всички български деца, която вземаха дори роми и мигранти

Баба и дядо, които отглеждат внучето си, също вече ще получават помощ

Многодетната майка на три деца – Златина Хаджипанайотова, успя да направи промяна по отношение на семейните помощи за деца с един родител.

Тя е майка именно на такива деца, тъй като е загубила мъжа си след битка с рака.
По Коледа тя написа писмо, адресирано към властта и до дядо Коледа, че се надява на чудеса, в което обясни, че „роми и мигранти вземат по-големи помощи от българската държава, отколкото самотни родители”.
Тя сподели още, че изпитва гняв към системата заради това, че държавата изисква да спазваме законите и да бъдем примерни граждани, а когато се нуждае от държавата – нея я няма.
Инициативата й пое и омбудсманът Мая Манолова.

А днес новината, че промяната в начина на получаване на семейни помощи съобщи социалният министър Бисер Петков в Министерски съвет.

Той обяви, че децата с един родител ще получават нов вид семейна помощ, която ще се отпуска по изцяло нов начин и нови критерии.
Така ако сега тези деца получават персонална помощ в размер на 113 лв., а това са 2 700 деца, а помощта се отпуска по много тромав начин – чрез одобрение първо от Общинския съвет, а после и от Министерски съвет, сега тази процедура отпада. Новата семейна помощ ще може да се получава, ако семейството на детето се откаже от персоналната помощ и даде заявка за новата помощ. Нейният размер все още обаче не бил уточнен, но със сигурност ще е повече от тези 113 лв., обясни Бисер Петков.

Така и децата без един родител, които досега не са влизали в критериите, вече ще могат да се възползват от помощта на държавата. А това по сметките на социално министерство са още 2900 деца, с което децата-сираци, които ще вземат такава помощ стават 5 600. За целта от бюджета на държавата ще бъдат заделени допълнително 4 млн.лв. годишно.
За да вземат новата семейна помощ има само едно условие – децата да посещават училище.

Новите промени в Закона за семейните помощи за деца засягат и помощите за баба и дядо, които отглеждат деца-сираци. Досега българските баба и дядо не вземаха никакви помощи, за да отглеждат децата, въпреки че са пенсионери и имат много ниски доходи. Те протестираха, че помощ за отглеждане на дете взема приемно семейство , в размер на 700 лв., а родните баба и дядо не. Сега тази несправедливост бива поправена от Министерство на труда и социалната политика.

Днес Министерски съвет прие и проект на нов Закон за предприятията на социалната и солидарната икономика, каза още Бисер Петков.
С него се цели намаляване на социалното неравенство, насърчаване на социалното включване, а в обхвата на социалните предприятия влизат 12 уязвими групи – сред тях са хора с увреждания, родители на деца с увреждания, трайно безработни, пострадали при домашно насилие и т.н.
„Със законопроекта се регламентират отношенията в един специфичен отрасъл със специални правила, който се развива много динамично в Европа и други части на света“, коментира Бисер Петков.

Междувременно премиерът Бойко Борисов поръча и проверка на Дневните центрове за хора с увреждания в цялата страна. 

Това става ясно от стенограмата, изпратена от Министерски съвет. Темата обсъждал премиерът по време на правителственото заседание, след като вчера по време на срещата на премиера с хората с увреждания този въпрос бил повдигнат.

„Между другото, вчера след срещата с различните неправителствени организации, с министрите и с вицепремиера Дончев, от това, което сега като план сме направили, ще ми се социалният министър, вицепремиерът, здравният министър, те самите или оторизирани от тях хора, бързо да направим инспекция и да проверим тези дневни центрове, нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво.
Така че като свърши Министерският съвет, министрите да седнат, да направят с Томислав Дончев бърз план и да действате. Не трябва сега да го оставяме това с вакуум“, заявява премиерът по време на правителственото заседание.