Русия се ядоса на ЕС

Русия реагира гневно на наложените от Европейския съюз санкции на шест руски компании и организации, участвали в строежа на Кримския мост, съединил Русия с полуострова, предаде „Политико“.

В изявление руското външно министерство определи наложените санкции като „окаяни“ и посочи, че „очевидно свободният избор на жителите на Крим да се обединят с Русия тревожи Европейския съюз“.

Руското дипломатическо ведомство обвини Брюксел и в намеса във вътрешните дела на Русия. Според Кремъл блокът и Украйна се опитват да изолират Крим след проведения през 2014 година референдум. След него ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Кремъл.

Съветът на ЕС във вторник добави шест компании в санкционния списък заради тяхното участие в строежа на най-дългия европейски мост. „Чрез техните действия те допринесоха за консолидирането на руския контрол върху незаконно анексирания Кримски полуостров, което още повече подрива териториалния интегритет, суверенитета и независимостта на Украйна“, обявиха от Съвета на ЕС.