КЗК глоби солено Марешки заради дъмпинг на горивата

Комисията за защита на конкуренцията наложи глоба от 175 437 лв. на фирмата на депутата Веселин Марешки за изкуствено подбиване на цените на горива, стана ясно от публикувано решение на сайта на КЗK.

„Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 36, ал. 4 от ЗЗК от страна на „Трейднет Варна“ ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 175 437 лв. (0.1% от общия оборот за 2017 г.).

От КЗК сочат, че „Трейднет Варна“ ЕООД е осъществявало в свои обекти в страната продажби на горива на дребно (бензин, дизел и пропан-бутан) на цени, по-ниски от разходите за производство и реализация на тези продукти за продължителен период от време и в значителни количества, с цел нелоялно привличане на клиенти“, се казва в решението на КЗП.

В решението КЗК пише, че все още има сив сектор на горивата, който се изразява в продажба на горива без доказан произход и наличие на качество. В така описания икономически контекст съществен проблем представлява опитът за изкуствено подбиване на цените и създаването по този начин на невярна и напълно необоснована представа в обществото за това, че основните участници на пазара в лицето на молителите поддържат нереално високи цени във вреда на потребителите. Тези неверни изявления създават изключително негативна нагласа в обществото към сектора като цяло с дългосрочни последици.

Преди няколко месеца седем компании, търгуващи с горива у нас, подадоха сигнал срещу собственика на бензиностанции – Веселин Марешки – VM Petroleum с обвинения за „дъмпинг“. На 7 декември миналата година в КЗК бе заведена преписка по жалба за нелоялна конкуренция. Инициаторите бяха „Лукойл България“, „Еко България“, НИС Петрол“, „Синергон Петролеум“, „Ромпетрол България“ и „ОМВ България“, а ответник „Трейднет Варна“.