Д-р Радослав Тошков: Детоксикация от дебелото черво до съединителната тъкан

Д-р Радослав Тошков е специалист по функционална медицина, който повече от 20 години практикува алтернативни методики на диагностика и терапия, включително биорезонансна диагностика и терапия, антиейджинг хормонална терапия, озонова терапия, фитотерапия и професионална детоксикация.

Ето какво обясни специалистът за детоксикацията на човешкото тяло специално за читателите на в. “Доктор”.

– Д-р Тошков, защо е необходима детоксикация на организма?

– Детоксикацията е необходима за почти всеки човек поради условията на съвременния начин на живот – промени се средата, в която живеем и работим, храната, която консумираме, ежедневно сме в контакт със стотици нови химични съединения и сме подложени непрекъснато на стрес. Ако кажа, че детоксикацията е само за възрастните или само за хора, които работят в доказано токсична среда, би било престъпно, защото никой не знае доколко неговите потенциали за детоксикация работят, какъв тип токсичност отлага и в кои органи, в какъв момент системите ще откажат да действат нормално и ще настъпи болест.

Класически ориентири за нуждата от детоксикация са промените в енергийните нива, честите боледувания, промените в състоянието на кожата – обриви, екземи, включително псориазис, поява на секрети и изменения в лигавицата, нарушени паметови способности и концентрация, нарушено качество на съня, болки по ставите и влошено състояние на опорно-двигателния апарат, подуване на червата, констипация, рефлукс и не на последно място хормонални дисбаланси. Реално всяка система на организма започва да сигнализира с различни симптоми.

– Какви са грешните представи за детоксикацията?

– Хората са свикнали да мислят, че детоксикация се прави само в определени дни в годината и това е. Според мен детоксикацията трябва да се прави ежедневно, а допълнително в определени сезони и при специфични физиологични нужди да се прави специфична, продължителна по време детоксикация. Не е логично човек да страда непрекъснато от констипация (запек) и да прави прочистване на организма си пролет и есен. Представете си количеството токсини, които затрупват организма от обработената храна, която се задържа в червата.

Трябва да се формира култура за това. Още при децата е необходимо да се научим да подпомагаме тези процеси. Децата не са извън контингента на страдащите. Напротив – свидетели сме на нарастваща заболеваемост при тях, промяна в техния имунен статус – чести боледувания, алергични процеси, което беше рядкост за поколенията 3 – 5 десетилетия назад.

Трябва да работим за детоксикация не само в моментите, в които сме си отделили специално време за това, а в ежедневието. Всичко започва от контрола на това с какво се храним и пием. Трябва да знаем кои храни ни предизвикват възпаления, към кои имаме непоносимост, за да ги избягваме. Ако имаме съмнения, че в дадена храна се съдържат овкусители (в частност глутамат), консерванти, оцветители, да не я купуваме. Добре е да намалим количеството на храните с бърза преработка – фастфууд и захарни изделия; да намалим консумацията на алкохол, цигари и енергийни напитки; да не консумираме скара повече от 1 път седмично; да избягваме риби с доказано високи нива на токсични метали (риба тон, сьомга); месо от животни, хранени с хормонално стимулиращи фуражи; зеленчуци, обработвани с пестициди, и т.н.

Ако живеем в София или в друг голям град, колкото и перфектно да се грижим за себе си, ние ежедневно сме подложени на въздействието на токсини. Когато дишаме този аерозол от фини прахови частици (наночастици), които могат да преминават през мукозните ни бариери и дори през кръвно-мозъчната бариера, сме изложени на голям риск бавно да се натравяме и в крайна степен да се разболеем. Някои се заблуждават, че миньорите работят в най-токсичната среда. Първосигнално това е така, но миньорите основно поглъщат токсини, които са големи частици и могат да бъдат спрени от мукозата (лигавиците в организма). За разлика от миньорите, жителите на градовете поглъщат диспергирани наночастици които преминават свободно през лигавиците и могат да стигнат дори до мозъка, като преодолеят мозъчната бариера. Ежедневно в практиката си съм свидетел на неочаквано за пациентите високи нива на алуминий, арсеник, живак, уран и олово в тъканните проби. Ако това се игнорира, щетите за организма може да бъдат много по-големи. Затова ръстът на болестта на Алцхаймер, деменция, атеросклероза, рак и автоимунни заболявания расте главоломно.

Затова имаме необходимост от ежедневна детоксикация, от задължителен прием на хранителни добавки, с които да си подпомагаме процеса на изчистване на тялото. Дали ще са конкретни билки, дали ще са сокове от определени корени, листа и т.н., това е избор на пациента и той може да си направи своята лична рецепта за ежедневна детоксикация.

 

Д-р Радослав Тошков

– В какво се изразява  ежедневната детоксикация?

– Желателно е редовно да стимулираме червата си, както и детоксикация чрез кожата посредством сауни, контрастни душове и вани. Редовният спорт и сухото обтриване на кожата доказано стимулират движението на лимфата, а  с това и изхвърлянето на токсините. Уикенд в планината или на море, прием на достатъчно алкална, но не бутилирана в пластмаса вода, правилна храна и т.н.

Добре е да помислим и за ритъма на бодърстване и сън. Тялото ни закономерно има силни механизми на детоксикация след 23 ч  и колкото по-късно си лягаме, толкова по-голяма щета сме направили. Трябва, първо, да спрем сами да възпрепятстваме възможностите на телата си да се детоксикират и, второ, да подпомагаме този процес.

– Как да преценим дали нашите естествени системи за детоксикация работят правилно?

– Има различни методи да се прецени доколко те работят и как трябва да се помага на организма. Защото всеки човек е различен не само във външния си вид, но и по процесите на функциониране на организма. Детоксикиращата способност има няколко нива, основни фази и подфази. Във всяка от тези фази работят специфични ензими.

Ние се сблъскваме с различни химични субстанции. Те постъпват в организма чрез храната, напитките, въздуха, козметиката. Не малка част от токсините са продукт на микроорганизмите в храносмилателната система. Органът, който трябва да се справи с отстраняването на тези токсични субстанции, е черният дроб. През първата фаза на детоксикация токсините са приведени във форма, в която все още не биха могли да се изхвърлят от организма. Ако няма добра приемственост между първа и втора фаза на детоксикация, ако липсват необходимите ензими, токсините не могат да добият, грубо казано, втечнен вид, в който да се отстранят чрез жлъчката, червата, бъбреците и потта или да се издишат чрез белите дробове.

Много често има проблеми с тази втора фаза на детоксикацията – токсините са подготвени, но не могат да се изхвърлят. Тогава остават в тъканите и могат да предизвикат вторични, още по-токсични ефекти върху организма.

Познаването на детокс системите е много важно. Това става чрез генетични тестове, които показват къде са слабите места в гените на конкретния човек. На базата на това познание той може да промени храненето си, да приема подходящите храни със съответните им биологичноактивни вещества, витамини, минерали, с които да подпомага процеса на детоксикация. Ако не се знаят генетичните слабости в детоксикацията на организма, може да се правят грешки.

Има специфични кръвни изследвания за оценка на глутатион, супероксид дисмутазата и други важни за втората фаза на детоксикация молекули. Ако генетично или чрез кръвните тестове се установят слабости в работатата на тези ензими, то това ще обясни защо важната втора фаза на детоксикация не е ефективна и тялото ни натрупва токсични метали и други химикали.

Токсични метали бихме могли да установим чрез тъканен тест с коса, което показва хронични отлагания назад във времето. Кръвните тестове са показателни само за последните 48 часа, а тестът с урина е обективен само с предварителна провокация за извеждане на токсини.

Фецес диагностиката е един от най-силните тестове, за да преценим доколко червата са виновни за нашето състояние или каква помощ за детоксикация ни предоставят. Червата са най-голямата контактна площ с външната среда (над 450 кв.м) и заселването й с различни щамове микроорганизми може да има както щети, така и неизброими ползи. Добрата микрофлора е най-работливият ни съюзник и когато е балансирана, може да разгражда преобладаваща част от хранителните токсини. Ако обаче имаме дисбаланси и гнилостни процеси, не само че няма да си помагаме, а и допълнително ще се затрупваме с токсините на вредните бактерии и дрожди.

Състоянието на организма може да се оцени и по отношение на оксидативния стрес. В телата ни има деликатен баланс между процесите на окисление, вследствие освобождаването на свободни радикали и антиоксидантните ни системи. Излагането на токсини, физическата преумора и стрес, недоспиване, консумацията на киселинна храна, алкохол, тютюнопушене и дори прекомерната спортна дейност са генератор на свободни радикали. Ако антиоксидантните ни системи не са ефективни или окислението ги превъзхожда, то това е доказано най-бързият начин да увреждаме клетките, остаряваме и боледуваме. Посредством капка капилярна кръв може да се оцени нивото на оксидативен стрес и потенциала на нашите антиоксидантни системи. На тази база може да се направи програма за регулиране и детоксикация.

За способността да се детоксикираме говори нивото на ключови витамини и минерали, особено на витамини А, С, Е, минерали като селен, нивото на алфалипоева киселина, на Н-ацетил цистеина, SAMЕ и др. Това са много важни компоненти, които участват в процесите на детоксикация на човешкото тяло. Принципно трябва да ги получаваме от храната. Но сме свидетели, че храната е все повече некачествена.

– Какви конкретни стъпки да предприемем, за да помогнем на тялото си да се изчисти от токсини?

– Когато чрез генетични или лабораторни тестове вече знаем къде са ни слабите места в естествената способност на организма да се детоксикира, можем да предприемем необходимите мерки.

Не е необходимо човек да инвестира много пари, за да опознае статуса си. Той може да се ориентира и по симптомите си и знаците, които тялото дава.

Добре е да стимулираме детоксикацията през кожата чрез сауна,  вендузи или с контрастни душове, но не трябва да започваме от периферията. Основно правило в детоксикацията е да се започне от червата. Подготовката на червата за детоксикация започва с промяна в хранителния режим, с прием на леки храни, с по-бързо асимилиране, разграждане и изхвърляне, за да се облекчи значително храносмилателният тракт. Едно постене ще се отрази добре на организма и това е доказано от народната медицина. Под постене имам предвид премахване за определен период от време от менюто на месото, захарните изделия, полуфабрикатите, млечните храни и алкохола. След това започва специфичен детокс на червата. В тази връзка може да се приемат повече фибри и пробиотици, които стимулират и подобряват детоксикацията на тялото. Защото за правилната детоксикация на тялото се грижат полезните бактерии в него. Неслучайно всяка биологична тоалетна и отпадните води се чистят чрез специфични микроорганизми. Нещата са същите и в нашето тяло. Ако имаме добра микрофлора в червата, може да очакваме, че тази огромна популация от микроорганизми ще смила и ще изхвърля токсините от нашето тяло. Така че подпомагането на микрофлората чрез пробиотици и пребиотици е задължителен акт. Ускоряването на стомашно-чревния тракт чрез фибри или чрез билки с лек лаксативен ефект може да помогне за по-бързото изхвърляне на отпадните продукти.

След всичко това, което може да се направи в домашни условия, се преминава към професионална детоксикация с колон хидротерапия.

– Какво представлява колон хидротерапията?

– Това е апаратно, дозирано подаване на филтрирана вода и специфични разтвори в дебелото черво, чрез което по най-бързия начин се елиминират токсините, натрупани по всички “джобове” на дебелото черво. Грешно е мнението, че когато имаш редовно изхождане, си изхвърлил токсините. В огромната чревна площ има много скрити места, в които задържаме токсини с месеци. Ако преди години са се прилагали предимно клизми, то колон хидротерапията е предпочитан метод поради десетките предимства и безопасност. Това не е просто измиване, защото в професионалната колон хидротерапия се прилагат масажни техники по хода на червото и вливане на специални пробиотични разтвори, за да се избегне измиването на полезната микрофлора. Допълнително към тази процедура може да се добавят и други възможности. Например вливане на кафе и масла, с които да стимулираме детоксикацията на черния дроб и жлъчката.

Всичко това се прави изключително професионално в медицински центрове, които работят от години. Не съществува професионална практика за детоксикация в целия свят, която да не включва изчистване на дебелото черво с колон хидротерапия.

Детоксикацията на съединителната тъкан е на следващия етап. Съединителната тъкан са пространствата между клетките, съставляваща 80% от масата на тялото, където се отлагат всички токсини, както и латентни микроорганизми. Междуклетъчните пространства са като паметта на компютър. Когато не чистиш компютъра, може да очакваш работата му да се забави и дори да блокира. Същото се случва и с нашето тяло. Съединителната тъкан, в която са натрупани токсини, е с излючително висока киселинност и съдържа комплекси от латентни вируси и бактериални щамове, които не могат да се хванат с кръвни изследвания. Защото не са в кръвния поток. Кръвоносната система също е възпрепятствана, когато съединителната тъкан е задръстена с токсини. Това пречи на нормалното функциониране на клетките. До тях не може да достигне достатъчно кръв, защото няма добро кръвообращение, не може и да се изведат токсините от клетките. Проблемът е, че елементарната детоксикация на организма не може да достигне до съединителната тъкан и да я освободи.

– В този случай какво правите вие?

– Изчистването на съединителната тъкан постигаме с апарат за матрикс терапия, съчетаващ биорезонансни вибрации, деполяризиращи клетките, смукателни вендузи и лимфен дренаж.  За да има транспорт на вещества и вода във и извън клетките, е необходимо те да бъдат правилно поляризирани. Токсините носят окислителен заряд (-) и натрупването им в съединителните тъкани възпрепятства нормалния транспорт както на полезни вещества през клетъчните мембрани, така и на токсичните вещества. Това е основната причина клетките да изпитват глад за нутриенти и кислород, вследствие на което те се увреждат и боледуват.

В народната медицина за изчистването на съединителната тъкан се използват вендузи, сауни с върбови клонки, контрастни душове, вани. По този начин се достига до крайните затлачени тъкани и до наистина качествена детоксикация на тялото. Но трябва да сме направили преди това дългия път на детоксикация от дебелото черво до съединителната тъкан.

В определени моменти е необходимо да включим някои добавки: витамин С, витамините от група В, селен, цинк, алфа липоева киселина, Н-ацетил цистеин, ресвератрол, пробиотици, билки, като глухарче, бял трън, както и аминокиселината глутатион, който е най-мощният детоксикатор на тялото.

В редица случаи прибягваме до най-мощната детоксикация чрез венозни вливания на озон, аминокиселини, хомеопатия, витамини във високи дозировки и глутатион.

Не може да се даде една рецепта, от която всички да се облагодетелстват. По-скоро всеки трябва да слуша тялото си, да усеща неговите сигнали и да го подпомогне.

Хормоналният дисбаланс почва с интоксикация

Детоксикацията е свързана с хормоните. Свидетели сме на хормонални дисбаланси при преобладаваща част от жените и при немалко мъже. Възрастовата граница за първа менструация падна с 3 – 4 години, децата са преждевременно хормонално развити, а това влияе чувствително на метаболизма и психиката им. Както има ранна първа менструация, така се отчита и ранна менопауза, а през целия период сме свидетели на нестабилен цикъл, предменструални проблеми, полипи, кистозни формации и ръст на злокачествени заболявания.

Голяма част от проблемите с човешкото здраве, включително хормоналните дисбаланси, тръгват от нарушена детоксикация и натрупване на токсини.

Лоша практика е да се изследват само първичните хормони и пациентът да бъде подведен, без да се знае какво се случва с метаболизма на хормоните. Един хормон има не само първична активност, но и различни ефекти на неговите метаболити. Например отделянето на естрогенните метаболити и тяхното съотношение е изключително важно за риска жените да отключат злокачествено заболяване или пък да образуват полипи, кисти, миомни възли в половата система. Ако организмът не се справя с процесите на детоксикация, в него ще останат метаболити с голяма токсичност, включително и канцерогенни.