Ники Лауда се бори за живота си

Един от най-великите пилоти в историята на Формула 1 се бори за живота си. Ники Лауда се намира в тежко състояние във виенска болница след претърпяна трансплантация на бял дроб. Трикратният световен шампион е бил хоспитализиран заради усложнение след грипно заболяване, което пипнал по време на ваканцията си в Ибиса.

Настоящият шеф на борда на директорите на Мерцедес във Формула 1 беше опериран в четвъртък заради тежко белодробно заболяване, обявиха от болницата. Преди това Лауда е преминавал през две бъбречни трансплантации. Бил е приет за лечение още на 20 юли, но вчера състоянието му се влошило.

„Молим за разбиране, семейството му не иска да дава публични изявления. Опитваме се да запазим личния живот на семейство Лауда“, обявиха от болницата, а медиите в Австрия добавят, че легендата е с опасност за живота.

Изданията в родината на 69-годишния пилот припомнят ужасната му катастрофа на „Нюрбургринг“ на 1 август 1976 г. При инцидента болидът на Лауда избухна в пламъци, а той едва бе изведен от него.

Още тогава белият му дроб беше засегнат. Лауда вдишва отровен дим, който води до тежки наранявания на белите дробове. Именно това бе най-опасното поражение след тежката катастрофа, при която и голяма част от тялото на пилота беше обгорено. Оттогава насам дробовете на Лауда функционират ограничено, припомнят още изданията в Австрия.

Австриецът е в болницата от 13 дни, а състоянието му се е оказало много по-драматично от предварителните прогнози.

Смята се, че Лауда е пипнал летен грип в Ибиса и първоначално е подценил ситуацията. Когато симптомите се влошават, собственикът на авиокомпанията Laudamotion излита незабавно за Виена.

Заради тежкия вирус Лауда първоначално е прекарал няколко дни в интензивното отделение, преди да бъде върнат на нормален режим. В четвъртък обаче състоянието му отново се е влошило.