Бензинът и дизелът докоснаха 2.40 лв. за литър

Цените на бензина и на дизела се устремиха към 2.40 лв. за литър. Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди и на много места в страната вече надхвърлят 2.30 лева за литър и гонят 2.40 лв.

Става дума за най-масово употребяваните горива -бензин А-95 и обикновен дизел. По-висококачествените бензини и дизелът със специални добавки в повечето големи вериги се продават на цени, надхвърлящи 2.50 и достигащи до 2.75 лева за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи справка на в. „Сега“.

У нас най-високите средни цени на горивата са в област Шумен.

Благоевградска област се нарежда на второ място по най-скъпи горива в страната. Големите вериги бензиностанции там предлагат дизела за 2.37 лв. за литър, а масовия бензин – за 2.30 лв. за литър. При дребните търговци се забелязва по-голяма разлика в цената. На места А 95 се предлага за 2.25 лв., а дизелът за 2.28 лв. за литър. В областите Русе, Ямбол, Хасково, Пловдив и Добрич е най-изгодно да се зареди резервоарът, тъй като там се поддържат едни от най-ниските цени в страната. В област Русе средните цени са доста по-ниски от тези за страната – 2.21 лв. за А-95 и 2.24 лв. за дизела.

Интересно е да се отбележи, че в областите, в които има бензиностанции на лидера на „Воля“ Веселин Марешки – VM Petroleum, цените на горивата на по-големите търговци са значително по-ниски. В страната има общо 17 бензиностанции от тази верига – в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Силистра и други. Цените във веригата са еднакви – 2.09 лв. за литър бензин и дизел. Те се запазват, макар преди дни КЗК да наложи глоба на фирмата на Марешки заради продажба на горива под себестойност. Производството бе образувано по искане на „Лукойл България“, „Еко България“, „Нис Петрол“, „Петрол“, „ОМВ България“, „Ромпетрол България“ и „Синергон Петролеум“. Санкцията обаче е на практика символична и няма как да промени пазарната политика на компанията. В Бургаска област „Лукойл“ предлага бензин и дизел за 2.19 лв./ л. Такива са и цените в бензиностанция „ЕКО“. „Шел“ държи по-високи стойности, но въпреки това в областта има и цени от 2.22 лв. за литър дизел и бензин. Малко-по високи са цените в „ОМВ“ – 2.25 лв. за литър. Подобна тенденция при цените се забелязва и в област Варна.