Начало ТОП Статии Китайски доцент издирва съквартирант от Пазарджик

Китайски доцент издирва съквартирант от Пазарджик

Китайски учен издирва съквартиранта си от студентските години, с когото са били в една и съща стая в общежитието. Доц. Дзиендзюн Тиен преди дни за пореден път гостува в Пазарджик, за да се види с приятели и познати..

Една от тях е Нели Ангелова, секретар на читалище „Никола Вапцаров“. Тя бе неформален гид на чуждестранния гост и българската му съпруга – Мариана. Семейството дари на библиотеката в културната институция последното издание на доц. Тиен „Род и родово съзнание у българи и китайци в ново и най-ново време“.

Животът на Дзиендзюн Тиен е свързан с България от младежките му години, когато завършва българистика в София.

Единственият човек, с когото гостът на града не успя да се види, е бившият съквартирант. Той се казва Румен Вълков, който тогава учел във ВМЕИ, сега трябва да е на възраст около 50-55 години. Преди време след участие на китайския учен в предаване на наша национална телевизия Румен го разпознава и се свързва с него. След това обаче по технически причини доц. Тиен губи телефонния му номер за връзка, а много би искал да се видят лично.

Тук чужденецът се запознава и със съпругата си и заедно изграждат една хармонична връзка, въпреки разликата в културите и манталитета. Интересна подробност е, че тя пък е доцент по китаистика и преподава китайски език. Мъжът обожава България, приема я за своя втора родина, а мнението му за българите е, че са изключително топли, вежливи и гостоприемни.

Очаквайте скоро в „Марица“ по-обширен разказ за интересното семейство на китаеца, преподаващ български език, и българската му съпруга, преподавателка по китайски.

*Много е вероятно в следващия материал по темата да има още една чудесна новина – само час след публикацията ни Румен Вълков се свърза с нас, скоро доц. Тиен ще получи неговия телефон. Възможно е да успеят да се срещнат още в близките дни, докато семейството е в България.

 

Китайски доцент издирва съквартирант от Пазарджик

error: Content is protected !!