Две сестри от село Слокощица наследиха къща от покойната си майка и се случи природен феномен, който шашна всички (СНИМКА)

Череша цъфна посред лято в кюстендилското село Слокощица. Овощното дръвче се намира в двора на наследствената къща на сестрите Сийка Пешева и Снежана.

„Това е нещо необичайно и смятам, че е природен феномен, за който само учените могат да кажат. Лично аз нямам обяснение. Тримата – аз, сестра ми и моят съпруг, който по професия е ветеринарен лекар, направо бяхме изумени”, споделя Сийка Пешева, цитирана от struma.bg.

Тя обяснява, че е на 66 години и вече е пенсионерка, а по професия е детска учителка, и добавя: „Наистина да си учител е призвание. Кой каквото ще да казва”.

Дълги години Сийка възпитава деца в 12-а детска градина в Кюстендил.

Къщата, където се намира уникалното дърво, е наследство от майка й, вече покойница.

„Черешата заедно с още няколко дръвчета в двора е засадена преди 7 години. Искахме да имаме овошки пред дома, сортът е „Козерска”. През пролетта набрахме много, плодовете бяха изключително сладки. Даже сега се шегуваме, че наесен ще берем втора реколта”, споделя стопанката на къщата.

Основно за дърветата се грижи нейният съпруг. Той ги пръска, окроява и окопава.

„Интересува се много, чете специализирана литература и прилага наученото на практика. В градината дори имаме и годжи бери, даже и арония. Плодовете на годжи берито са много вкусни. Трябва да се ядат по 30-40 плодчета на ден, тъй като помагат на имунната система и дори срещу ракови заболявания”, споделя бившата детска учителка.

Двете сестри са превърнали двора на къщата в истинска ботаническа градина.

„Решихме да наблегнем по-малко на зеленчуците, но цветята са ни хоби и на двете. Като че ли го наследихме от нашата майка. Полагаме непрекъснати грижи. Като започнем работа в 16 часа следобед, та до 19 часа, и то това е всеки ден. Иначе няма как да отгледаш хубави цветя. Всичко трябва да се прави с любов, иначе не се получава”, добавя кюстендилката.

В двора дори отглеждат алпийска роза, а сестра й Снежка преди време засадила и индийски люляк, специално фирма от София й го доставила. Розите и далиите цъфтят в различни цветове. На входа на къщата пък се вижда огромен розов храст – гюл.

„От тази роза се прави розовото масло, ухае невероятно”, твърди Сийка Пешева.

Нейната сестра Снежка пък толкова се впечатлила от цъфналата череша, че направила снимки и разпратила фотосите на роднини извън страната, на други континенти. Там също се запитали дали е възможно черешата отново да даде плодове.

Тротоарът пред къщата на двете жени също е добре поддържан. Преди години, за да засадят цветята отпред, сестрите изкарали от мястото десетки строителни колички с пясък. Получило се, а калдъръмчетата отпред грабват окото. И всичко е естествено, тъй като Снежка не обичала цветята да се пръскат с химически вещества. Специално място в градината е отделено и на водните лилии. Те вече прецъфтяват, а точно до тях има малък храст лавандула.