„Скъпи руснаци…“ Гърците обясниха на Русия с „А, Б и В“ какво не трябва да прави в страната им

В изявление, озаглавено „Предоставяне на предимство на националния интерес: трезво и стабилно“, Външното министерство на Гърция реагира на решението на Москва да изгони двама гръцки дипломати, но също така подробно коментира последните събития в гръцко-руските отношения.

Това, в същото време, е първото официално съобщение на гръцкото външно министерство след разрива между Гърция и Русия.

Гърция твърдо се стреми към добри отношения и сътрудничество със своите съседи, за да реши дълготрайни проблеми като този с името на Македония, пише скопският Вечер. Русия, на този етап, не изглежда да разбира принципните позиции на гръцката външна политика. След като започна да се изявява като военен съюзник на Турция и да й осигурява серия от услуги по отношениена въоръжаването й, това я отдалечава от представата за приятелство и сътрудничество, които характеризират взаимоотношенията Гърция – Русия вече 190 години. Изглежда Русия не осъзнава, че Гърция има своите интереси и критерии в международната политика, пише гръцкото външно министерство, като добавя, че в тази рамка трябва да се интерпретира решението на Русия да експулсира дипломати от гръцкото посолство в Москва.

В изявлението на гръцкото външно министерство се казва, че решението на руското не се основава на доказателства (какъвто е случаят с гръцката страна), а е „своеволно и отблъскващо“, но въпреки това официална Атина ще отговори  „трезво и търпеливо“ на официална Москва.

Искаме да припомним на приятелите си руснаци, че никоя страна в света не би толерирала опити за:

а) подкуп на държавни служители,
б) подкопаване външната й политика,
в) интервенции във вътрешната политика на страната.

Гърция е предприела действията след регистриране на конкретни доказателства за тази намеса.

Очевидно е, че има част от руснаците, за щастие малка, които мислят, че могат да се намесват във вътрешните работи на Гърция, без да зачитат законите и правилата, а дори и да сипят закани.

Гръцко-руското приятелство изисква изоставянето на такива практики, а не обратното, пише в изявление на гръцкото Външно министерство.