Майка се зарази с ужасяващо заболяване, докато се грижеше за умиращото си дете и 4-години по-късно почина в страшни мъки (СНИМКИ)

Голяма трагедия сполетяла семейство Оденс от Минесота. Малката им дъщеричка умира едва ден след като навършва четири години от мистериозно заболяване, а четири години по-късно същата съдба сполетява и майката.

Момиченцето София се разболяло на 5 февруари 2014 г. То се оплаквало от симптоми, наподобяващи грип и настинка. Родителите на детето веднага го завели в болница. Но няколко дни по-късно то починало.

Тогава се разболяла и майката Карън. Тя имала същите симптоми. Жената влизала в болница  над 30 пъти. Лекарите се опитвали да разберат какво ѝ има и накрая се наложило да мине на бъбречна диализа в продължение на седмици. Това обаче не помогнало, тъй като бъбреците ѝ отказали и тя починала.

Причината за ужасяващата трагедия се оказал щам на бактерията Ешерихия коли.

„Последните четири години бяха наистина трудни и странното е, че никога не можехме да разберем от какво дойде заразата, казва баща на Карън и дядо на София Ед Уелке.

И Карен, и София са имали досег с щам на бактерията Ешерихия коли, наречен O157, често срещан в зелената салата. Той е особено опасен, защото произвежда токсини, които може да причинят стомашни спазми, повръщане и кървава диария. Тези токсини водят до бъбречна недостатъчност, като се свързват с белите кръвни клетки, които отиват в бъбреците. След като са влезли в бъбреците, токсините разрушават клетките, задействайки бърза реакция на червените кръвни телца, за да се поправят щетите. Това създава съсирване, което води до бъбречна недостатъчност.

Токсините, произведени от Е. коли тип O157:H7, могат да увредят вътрешността на червата и се смята, че участват във всички заболявания, причинени от Е. коли 0157:H7. Хеморагичната диария (кръвоизливен колит), причинена от Е. коли 0157:H7 е изключително тежко заболяване, което се характеризира с болезнени коремни спазми, отделяне на гъста кръв в изпражненията и продължава от 6 до 8 дена. Деца с Е. коли O157:H7 могат да развият заболяване, наречено хемолитично-уремичен синдром, ХУС (Hemolytic-Uremic Syndrome – HUS). Често срещаният и понякога с фатален край „Hemolytic“ (хемолитичен) синдром се изразява в разпадане на червените кръвоносни клетки. Това води до анемия и остра липса на плателети (тромбоцитопения), която води до силно кървене. Терминът „Uremic“ се отнася за острата бъбречна недостатъчност. Често наблюдавани са и проблемите с централната нервна система, които се изразяват в припадъци и кома. Хемолитично-уремичният синдром, или ХУС, е най-честата причина за острата бъбречна недостатъчност при новородени и малки деца.