НАП удари голям бизнесмен, затвори 2 хотела по морето

Установени са редица нарушения при два хотела по Южното Черноморие, които са собственост на един и същи човек, съобщиха от НАП.

Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения, а двата обекта ще бъдат запечатани. Националната агенция по приходите съобщава и за още по-фрапиращи случаи при проверките на „Фискален контрол“.

При един от големите аквапаркове по Южното Черноморие данъчните служители установили, че нито едно от 19-те фискални устройства на обекта не е подавало информация за оборотитеси към НАП от края на юни тази година. За неиздаване на касова бележка предстои да бъде затворен и хотел в Бургас. Поради укриване на обороти, същата мярка ще бъде наложена и на две от най-големите дискотеки в областния център.

Те са били проверени на принципа на тайния клиент, като при контролните покупки инспекторите не са получили касови бележки. И тази година стотици данъчни инспектори от звеното за фискален контрол, съвместно с органите на МВР и Агенция „Митници“, извършват лятна контролна кампания по Черноморието.

До момента са осъществени общо над 7 000 проверки, като запечатаните до обекти са 151. От НАП припомнят, че освен обичайната глоба, неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект. Основната цел на проверяващите е да насърчат доброволното спазване на данъчните изисквания. От НАП използват също и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, паркинги и други търговски обекти, на проверки са подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки, допълват от НАП.