Скандалният чиновник Червеняков с по-лъскав живот от милионера Бенчо Бенчев, след като се върна във Фонда!

Сдобилият се със скандална слава чиновник от ДФ „Земеделие“ Янаки Червеняков продължава да демонстрира охолен живот и стандарт по-висок дори от този на мултимилионера Бенчо Бенчев, който бе арестуван заедно с наркобоса Митьо Очите в Турция. Това разкриха  възмутени колеги на Червеняков от държавната институция, които не могат да повярват на очите си.

Името на Червеняков излезе на бял свят след серия репортажи, от които стана ясно, че той се придвижва с лъскав автопарк, в който се набива на очи спортно „Ауди“ S8, в чийто двигател беснеят 520 коня и е взаимстван от „Порше“.

Отделно, Червеняков шпори софийските улици и с мутренски „Рейндж Ровър“ със затъмнени стъкла, вероятно, за да не видят изпод тях хитрите му лисичи очички.

От медийните публикации за персоната на Червеняков е видно, че той отговаря за корекция на европроекти за милиони левове. Според информациите в публичното пространство Червеняков е въртял хитри схеми, от които имотното му състояние е нараствало като „Ориент Експрес“.

Държавен фонд земеделие (ДФЗ) е една от институциите, които най–активно разпределят европейски средства. В серия публикации се посочват груби нарушения в дейността на фонда по времето, в което там е служил Червеняков. Той е започнал работа във фонда преди около 10 години. В различните етапи на кариерата си е заемал различни постове в ДФЗ от редови експерт до директор на дирекция. Той кара лъскави лимузини и джипове и живее в луксозен комплекс в полите на Витоша, от затворен тип. Стандарт, който няма как да бъде постигнат със заплата на държавен чиновник.

За да не се натрапва прекалено много, Червеняков е регистрирал придобивките на името на възрастния си баща.

Вероятно за това и двете му коли се водят на татко му – д-р Нанко Червеняков. Той е детски хирург, практикувал в „Пирогов“, а към днешна дата е служител на болницата в Лом. Нито заплатата в „Пирогов“, нито тази в Лом предполагат докторът да е в състояние да си позволи подобни луксозни возила.

Неотдавна д-р Червеняков се опита да излезе от ситуацията и обясни, че колата била на много по-ниска стойност, тъй като била ударена и изчуквана. Няма кой да се върже на подобни глупости.

Той обаче отказа да назове на каква сума е придобил возилото. Първата регистрация на колата е от 15 ноември 2013 г. Според застрахователни експерти, стойността, на която се изчислява авто каско на подобен автомобил, е 138 000 лв. В Германия, откъдето е внесена лимузината, цената й към днешна дата е между 50 и  60 000 евро. Проверка в специализираните сайтове показа, че колата у нас се търгува между 130 000 и 150 000 лева.
Освен второто Audi А8, наша проверка показа, че доктор Червеняков притежава още джип Honda и Hundai купе. В миналото собственост на медика са били първото засечено от нас Audi A8,  джип Land Rover и  още 4 други автомобила.

Янаки Червеняков живее в луксозно жилище в престижния столичен квартал Драгалевци. Притеснение буди фактът, че докато той работи в ДФЗ на името на двете фирми на тъщата му – Цеца Петрова Кръстева, са одобрени 2 проекта във Фонда. Първият е къща за гости в село Попина Лъка, Община Сандански. Тя е вдигната по Програмата за развитие на селските райони. Вторият е по Програмата за развитие на сектор рибарство.
Когато се представихме на Янаки Червеняков пред луксозната му кола той започна да се държи като главния герой от филма „Транспортер“. Обявява, че сме в грешка и бъркаме човека. После отпраши с мръсна газ от паркинга на фонда.

Свидетел разкри преди по-малко от година как Червеняков е притискал експертите в ДФЗ да не налагат финансови корекции по проектите на определени общини. Подобен натиск обаче рядко е безплатен. Думите на служителя от ДФЗ изгражат повече от вероятна версия за това, с какви пари се купуват такива луксозните придобивки.

При всички тези обстоятелства е втрещяващо как съдът е възстановил на работа Червеняков. Очаква се съвсем скоро мегакомисията КПКОНПИ да проучи луксозния начин на живот, по начин по който постъпи и с милионера Бенчо Бенчев.