Чист организъм и здрав дух с китайска медицина

Според китайската медицина основните причини за заболяванията са емоциите, а всеки орган има своя емоция. Земя, огън, вода, въздух и метал са основните пет елемента, които китайците вярват, че има във всяко човешко тяло. И е необходимо просто да се поддържа балансът между тях, за да е добро здравето.

Ако например забележите, че имате дрезгав глас, причината за това най-често се дължи на ниското ниво на енергия в белите дробове. Червените очи пък показват проблеми с черния дроб. А бледото лице говори за недостиг на кръв и енергия в далака. Когато една жена забременява трудно, виновни са бъбреците.

Както казахме – всеки орган се свързва с конкретна емоция. С белите дробове се свързва тъгата, при черния дроб е яростта, за бъбреците – страха, а за стомаха – грижите. Всеки орган има и свой вкус. Белите дробове искат подправки и люто, черният дроб и далакът – кисело, а бъбреците – солено.

Бъбреците са централен орган на тялото

В китайската медицина те се смятат за един от най-важните органи. Представляват основа на Ин и Ян и са енергиен център на нашето тяло. Те са хранилище на есенцията Дзин, от чието количество зависи животът ни.

Когато имате натрупани токсини в бъбреците, е възможно да ви се появят отоци по тялото, тъй като бъбреците следят за движението на течностите в организма. Може да се засили и чувството за умора.

Най-подходящите часове за пречистване на бъбреците са между 17 и 19 ч., защото тогава енергията в меридиана на бъбреците достига максимална активност.

За да пречистите бъбреците, изпивайте по половин литър соево мляко всеки ден. Отдавна е доказано, че то съдържа повече хранителни вещества от кравето прясно мляко или дори от прясно изцедените плодове. Соята е богата на белтъчини, които засилват защитните сили на бъбреците.

Можете да се доверите и на масажа на точките Тиен ту (天突穴) и Лиен цюен (廉泉穴). Тиен ту се намира във вдлъбнатината, в средата между двете ключици и ежедневното й масажиране ще осигури безпрепятственото протичане на енергията Ци по меридиана на бъбреците и ще подсили Ин енергията. А Лиен цюен се намира във вдлъбнатината в долната част на подезичната кост и горния край на щитовидната жлеза, и обикновено се масажира с палеца. Тя засилва функцията на бъбреците. Тъй като вечер чувствителността на организма се повишава, масажирайте преди лягане тези две точки.

В черния дроб живее вятърът

Според китайската медицина черният дроб е депо на кръвта и ако той функционира добре, кожата е матова и добре хидратирана. Казват също, че в него живее вятърът, затова и понякога е причина за главоболие и замаяност. Една от най-важните му функции е гарантиране на енергийната циркулация в тялото, както и свежи, и бистри мисли. Затова хората със здрав черен дроб са спокойни, лесно взимат решения и са добри лидери. В обратния случай се наблюдава гняв, ярост, упорство, насилие и променливо настроение.

Най-добрият период за изчистване на черния дроб е между 1 и 3 часа през нощта, защото по това време енергията в меридиана на черния дроб е най-активна. Хубаво е да го укрепите с корен от репей.

В Япония коренът от репей е известен като най-добрата храна за подсилване на черния дроб. У нас също може да откриете това растение. То ще ви помогне да си върнете настроението, да повдигнете духа и да се избавите от натрупаните токсини. А ако прекарвате дълго време пред компютър и очите ви са изморени, добавете корен от репей към менюто си и ще се почувствате по-добре.

Също е много добре, ако редовно масажирате точката Тай чун (太冲穴). Тя се намира от горната страна на стъпалото, във вдлъбнатината между костта на първия и втория пръст на крака. Масажирайте я 3-5 мин. с големия палец, но не натискайте прекалено силно.

Сърцето ръководи артериите

Сърцето ръководи артериите, затова когато температурите постепенно се повишават, елементът огън в човешкото тяло се качва нагоре. Ще разберете, че там са се натрупали токсини, когато по езика ви често се появяват ранички. Това е знак, че огънят в сърцето ви е в излишък. Такъв знак е и честата поява на пъпки по челото. Възможно е също и да се появят нарушения в съня, усещане за стягане в гърдите, бодежи и т.н.

За да изчистите сърцето си, заложете на най-благоприятните часове за това – между 11 и 13 през деня когато енергията в меридиана на сърцето е най-активна.

За целта изпийте чаша горещо какао, защото то е богато на полифенол и може да помогне на метаболизма, да заздрави сърдечносъдовата система и да намали нивото на холестерина. Чудесно решение е и да масажирате точката Шао фу (少府穴). Тя се намира по меридиана на сърцето, на дланта между костта на четвъртия и петия пръст. Когато сгънете пръстите в юмрук, мястото на тази точка остава точно под върха на кутрето. Масажът не трябва да носи чувство на болка. Не натискайте прекалено силно.

Червата съхраняват младостта

Червата са най-голямата микро-екологична среда в тялото и имат пряка връзка с това колко време ще съхраните младостта си. Признак, че в тях има наличие на токсини, които не могат да се изхвърлят от организма, може да бъде появата на пъпки по брадичката.

Ако не успеете да изхвърлите токсините от червата, натрупаните отрови в тялото могат да образуват над 120 вида отрови, което пък може да предизвика бързото стареене на кожата. Лицето ще загуби блясъка си, бръчките да станат повече, може да се появят петна по кожата.

Най-подходящото време за пречистване на червата е между 5 и 7 часа сутринта. Тогава енергията в меридиана на дебелото черво е най-активна.

За целта е хубаво да ядете водорасли, тъй като те са богати на йод и чудесно ще съдействат за ускоряване обмяната на триглицеридите, освен това ще възпрепятстват окисляването на кръвта, с което ще улеснят и отделянето на отпадъците от червата. Освен това водораслите са нискокалорични и богати на фибри.

Хубаво ще ви подейства и масажирането на точката Тиен шу (天枢穴). Въздействието върху нея може да ви помогне да се справите, както с диарията, така и със запека. Тя се намира на три пръста от двете страни на пъпа. Масажирайте я с въртеливи движения с върха на показалеца от 50 до 100 пъти обратно и по посока на часовниковата стрелка.

Не забравяйте, че е трябва да пиете и повече вода, защото това е най-сигурният начин да накарате червата да изхвърлят натрупаните отпадъци.

Не забравяйте и далака

Когато влагата в организма е в излишък, функцията на далака се нарушава и предизвиква проблеми с усвояването на храната и отделянето на токсините, в резултат на което се получават и натрупвания. Ако токсините не се изхвърлят своевременно, започват да се появяват петна по кожата.

Най-подходящото време за изчистване на далака е между 9 и 11 часа през деня, когато енергията в този меридиан е най-активна. За целта е хубаво често да си похапвайте кисело, защото киселите храни помагат на далака да изчисти токсините. Те неутрализират натрупаните отрови, подобряват усвояването на хранителните вещества и токсините се изчистват възможно най-бързо.

Масажирайте и точката Шан циу (商丘穴). Тя се намира във вдлъбнатината под кокалчето на глезена. Разтривайте около 3 минути всеки път.

Не забравяйте също, че е добре след хранене да се движите, защото ако храната не може да се смели и усвои навреме, вероятността от натрупване на токсини в далака е голяма. Движете се умерено, не натоварващо.