Д-р Галина Стоянова: Високият холестерол води до инфаркт и инсулт

Д-р Галина Стоянова е специалист с дългогодишен опит. Завършила е Медицинската академия в София през 1979 г. През 1986 г. придобива специалност вътрешни болести, а през 1994 г. се квалифицира като специалист по кардиология.

Работила е в Транспортна болница-Горна Оряховица, XXII поликлиника в София и от 1986 г. до момента – в Клиниката по кардиология на болница “Царица Йоанна” (ИСУЛ). Участва активно като изследовател в клинични проучвания от 2002 г. Д-р Стоянова е част от екипа на ДКЦ “Асцендент” от 2009 г. и работи в специализирания кабинет по фамилна хиперхолестеролемия.

– Д-р Стоянова, често срещан ли е проблемът висок холестерол? Доколко опасно е това заболяване?

– Високият холестерол е често срещано заболяване, което се дължи на генетична предразположеност, неправилно хранене и съпътстващи заболявания. Състоянието е опасно, тъй като може да доведе до хронично изменение на кръвоносните съдове и сърцето. Най-често високият холестерол води до инфаркт и инсулт. Затова е от изключително голямо значение правилното проследяване на състоянието и предписване на подходяща терапия.

– Завеждате кабинет по фамилна хиперхолестеролемия. Каква е връзката на това заболяване с високия холестерол?

– Една от причините за наличие на висок холестерол е заболяването фамилна хиперхолестеролемия. Това заболяване е генетично, като се унаследява от родителите. При семейства с множество членове, при които е установен висок холестерол, може да има съмнения за фамилна хиперхолестеролемия. Често появата на висок холестерол при това състояние се диагностицира в ранна възраст (около 20-годишна възраст или по-рано). Пренебрегването на проблема води до патологични изменения в кръвоносните съдове и прояви на съдова болест в ранна възраст. Пациентите с това заболяване се нуждаят от стриктен хранителен режим, наблюдение и от правилна медикаментозна терапия.

– Кой е златният стандарт при лечението на фамилната хиперхолестеролемия?

– Класическата медикаментозна терапия за висок холестерол се състои в лечение със статини. Наблюдава се обаче, че някои пациенти не се повлияват от действието им или развиват множество странични ефекти. Това налага разработването на нови терапевтични схеми и лекарствени препарати.

При направа на генетично изследване и откриването на точната причина за висок холестерол могат да се приложат нови лекарства – PCSK9-инхибитори. Тези медикаменти дават много по-добри резултати от статиновата терапия и са особено подходящи за хора, при които статините не дават очакваните резултати.

– Какви са симптомите на статиновата непоносимост?

– Въпреки кратката им история (открити са преди по-малко от 40 години) статините са преминали хиляди клинични изпитвания и милиони пациенти по света се лекуват с тях. Известен е фактът, че при част от пациентите, взимащи статини, се развива статинова интолерантност или непоносимост към медикамента.

Симптоми на тази непоносимост са болки в мускулите (миалгия) и повишаване на чернодробните ензими (ASAT и ALAT).

Статиновата непоносимост се появява при 5 – 10% от пациентите на терапия. При 0,5-2% от тях се завишават чернодробните ензими. Важно е при започване на терапия със статини нивата на чернодробните ензими да се следят редовно в рамките на първата година. Ако се поддържат високи нива, лечението трябва да се прекрати. При 5-20% от пациентите се появяват болки в мускулите, които се увеличават правопропорционално на дозите на статините. Този симптом на статиновата непоносимост се обективизира с изследването  на креатинин киназата, която в тези случаи се повишава. Приемът на статини може да продължи най-много до 5-кратното й повишаване. Ако след спирането на терапията креатинин киназата се върне в нормални нива, може да се опита повторно лечение с по-ниски дози или различен вид статин. Това са случаи на “лека” и “средна” непоносимост към статини. При тях лечението може да се продължи с други медикаменти хиполипидемици или с комбинация от медикаменти, която включва ниски дози статини.

– Какъв е рискът за пациенти, които са развили тежка форма на статинова непоносимост?

– При някои пациенти се развива тежка форма на статинова непоносимост. При тях се появява рабдомиелоза – разпадане на напречно-набраздени мускули, при което креатинин киназата се увеличава над 10 пъти. При малък процент от тях рабдомиелозата може да доведе до остра бъбречна недостатъчност и да е смъртоносна. Рабдомиелозата се проявява при 0,001% от пациентите, приемащи статини. Симптомите й са мускулни болки, отпадналост и промяна на цвета на урината до червеникаво-кафяв. Това се дължи на миоглобулина, който се отделя от мъртвите клетки на мускулната тъкан, навлиза в кръвта, а после се изхвърля чрез бъбреците. В случаите, в които функцията на бъбреците е била вече нарушена или количеството миоглобулин е прекалено високо, бъбреците не могат да се справят и е възможно да се стигне до остра бъбречна недостатъчност.

Ефикасни методи за справяне с проблема

Високите нива на холестерол са опасни за здравето на човека, защото покачват значително риска от сърдечносъдови инциденти, като инфаркт на миокарда, атеросклероза, инсулт. Разбира се, високият холестерол може да се контролира с помощта на терапия и промяна в начина на живот. Ето няколко бързи и ефективни начина, които ще ви помогнат да се справите с холестерола.

Средиземноморска диета

Хранете се здравословно! Повечето диетолози признават, че средиземноморската диета (начина на хранене в Италия, Испания, Гърция) е една от най-добрите и здравословните в света. В нея задължително присъстват пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнени храни, бобови култури, пасти, хлябове, картофи, различни видове риба, бели меса, яйца, някои млечни продукти, ядки, семки, вино, зехтин (за предпочитане висококачествен).

Забравете алкохола и цигарите

При прекалена консумация на алкохол се затруднява функцията на черния дроб, покачват се чернодробните ензими, които също са отговорни за метаболизирането на холестерола. При честата консумация на алкохол черният дроб функционира затруднено, мазнините не се усвояват правилно и се натрупват, черният дроб се “омазнява“ (стеатоза), като това може да доведе до покачване на LDL-холестерола.

Тютюнът има директен токсичен ефект върху съдовете, както и индиректен чрез покачване на секрецията на адреналин.

Спортувайте редовно

Голям помощник в борбата с високия холестерол е физическата активност. Най-полезните упражнения за сваляне на холестерола са тези от аеробиката. Тези упражнения са интензивни и при правенето им в организма нахлува високо количество кислород. Ако не ви харесват или нямате възможност да ги практикувате, други опции са разходките, бавно или бързо тичане, плуване, колоездене и всички видове танци.

Препоръчително е всеки ден между 40- и 60-минутна активност.

Не пропускайте назначените ви медикаменти.