Христо Иванов заложил „бомбата“ в Търговския регистър

Бившият правосъден министър Христо Иванов е заложил бомбата в Търговския регистър, разкрива „Труд“. Той оставил изградения резервен център неработещ, като отказал да даде 100 000 лв. за лиценз на “Oracle”.

Това е научила медията от уволнени по времето, докато Иванов бе министър на правосъдието, IT специалисти от Агенцията по вписванията. Малко преди той да влезе в правосъдното министерство, бил изграден резервен център, в който да се дублира цялата информация. Ако имаше такъв център, нямаше да има срив на системата. Самият Христо Иванов предупреди в социалната мрежа:

“Ситуацията със срива на Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност”. Даде и съвет на премиера да свика Съвета по сигурността. “В началото на 2015 г. бяхме готови с резервния център. Спазени бяха всички условия за сигурността му – да е извън София, на друга тектонична плоча. Затова избрахме секретен обект на Държавната агенция “Електронно управление”, който се намира на 350 км от София. Помещението е под земята, ремонтирахме го и го климатизирахме.

И до днес климатиците сигурно работят, но единствено те. Сториджът (системата за съхраняване на данни), за който бяха платени около 350 000 лв., така и не заработи”, разказаха бивши служители на Търговския регистър.

Причината била в категоричния отказ на Иванов да заплати допълнителен лиценз на “Oracle”. Идеята била изнесеният извън София аварийно-възстановителен център веднага да заработи, след като стане срив в системата. Не е ясно защо правосъдните министри след Христо Иванов – Екатерина Захариева и Цецка Цачев, не са направили нищо, за да заработи този център.