Д-р Катя Казакова: Антибиотици и лекарства за кръвно причиняват сърцебиене

Събеседник ни е д-р Катя Казакова – специалист по нервни болести и психиатрия. В своята практика прилага психотерапия и доплерова сонография. Д-р Казакова е позната на читателите на в. “Доктор”, а за самата себе си тя казва:

“Повече от 20 години неврологичните болести са моя професия. Ако тревожността и страхът ви пречат да живеете? Ако искате да се освободите от безпокойството и да контролирате стреса? Ако се борите с главоболието, безсънието и нарушение на паметта? Аз ще се радвам, да ви помогна.”

– Д-р Казакова, много често хората споделят за учестено сърцебиене. Опасно ли е такова състояние?

– Въпреки че усещането е неприятно и плашещо, в повечето случаи не е сериозен проблем и рядко се нуждае от лечение. Може би, ако знаете какво кара сърцето ви да бие бързо, ще ви помогне да не се паникьосате, а спокойно да прецените дали да се обадите на вашия лекар. Да припомня, нормалният сърдечен ритъм е с честота между 60 и 100 удара в минута. Ритъм над тези граници се определя като сърцебиене.

 

Д-р Катя Казакова

– А какво кара сърцето ни да бие бързо?

– Много ситуации могат да накарат сърцето да бие по-учестено, без това да означава заболяване. Най-често са преходни и отзвучават без лечение.

1. Стрес и тревожност. Силните емоции могат да предизвикат освобождаването на хормоните на стреса, които ускоряват сърдечния ритъм. Сърцебиенето е най-честата психосоматична реакция. Среща се при остра реакция на стрес, тревожност, панически пристъпи. В нито една от тези ситуации не се говори за сърдечно заболяване и не застрашава живота.

2. Физическо натоварване. Физическата активност е жизненоважна. Тя е необходимо условие за здраве и дълголетие. По време на натоварвания се учестява сърдечната дейност, за да достави достатъчно кислород до мускулите. Ако дълго време сте били обездвижени, първоначално сърдечната честота е по-голяма. След няколко тренировки спада, това означава, че сърцето се натренира.

3. Кафе и енергийни напитки. Кофеинът е стимулант. Той повишава сърдечната ви честота, когато пиете кафе, кока-кола, енергийна напитка, чай, шоколад или друг източник. Проучване установи, че кофеинът може да предизвика сърцебиене при здрави хора. Тревожните и подложените на стрес го усещат по-интензивно.

4. Пушене. Никотинът  предизвиква спазъм на кръвоносните съдове. Повишава кръвното налягане и ускорява сърдечния ритъм. Пушачите имат по-често пулс около 90 удара в минута. Прекратяването на пушенето е едно от най-добрите неща, които можете да направите за сърцето си. Разбира се, не може да се очаква веднага да се нормализира пулсът. Сърцебиенето може да бъде симптом на отнемане на никотина. Отзвучава в рамките на 3 до 4 седмици след прекратяването.

5. Игра на хормоните. Жените могат с увереност да потвърдят, че сърцето им ускорява ритъма си, когато имат цикъл, бременност, близо до менопаузата или в менопаузата. Причината – нивата на хормоните. Увеличаването на сърдечната честота обикновено е временна и няма причина за тревога.

6. Треска. Когато имате висока температура по време на заболяване, тялото ви се нуждае от повече енергия и от охлаждане. Това може да предизвика сърцебиене. Обикновено температурата ви трябва да бъде над 38, за да повлияе на сърдечната честота. Учестеният пулс е част от мерките, с които организмът се защитава от болестта.

7. Медикаменти. Някои лекарства причиняват сърцебиене като страничен ефект. По-често това са: антибиотици, противогъбични лекарства, инхалатори при астма, медикаменти срещу кашлица, за високо кръвно налягане, за лечение на щитовидната жлеза и др. Ако приемате един или повече от тези видове лекарства и имате сърцебиене, консултирайте се с лекар.

8. Ниска кръвна захар. Забелязали ли сте, че когато сте гладни, се чувствате слаби, треперят ви ръцете и краката. Това се дължи на ниската кръвна захар. Освобождава се адреналин. Преразпределя се кръвта, за да достави енергия до важните органи. Това може да доведе и до сърцебиене. Обичайно депата освобождават резерви от глюкоза и организмът се възстановява за минути.

9. Алкохол. Ако пийнете повече от допустимото, може да почувствате учестен пулс или трептене в гърдите. Често се случва в празнични дни, когато хората пият повече. Тогава най-често получават сърцебиене. Така нареченият “синдром на ваканционното сърце”. За други това може да се случи, дори при разумни количества, защото алкохолът има стимулиращо действие върху сърдечния ритъм.

– Д-р Казакова, вероятно има и други причини за учестено сърцебиене, но аз искам да ви попитам кога все пак при такова състояние е необходима консултация с лекар?

– Със сигурност има още причини сърцето да бие учестено, без това да означава здравословен проблем. Най-често отзвучава само. Потърсете лекар:

♦ когато пулсът е над 110-120 удара в минута;

♦ когато продължава часове наред;

♦ когато епизодите на сърцебиене се наблюдават ежедневно повече от седмица;

♦ когато учестеното сърцебиене се съчетава и с други оплаквания.