Опасност! Зараза от Хепатит А идваща от страна съседка

Медиите съобщават за предприети мерки и ваксинации в някои български градове срещу разпространението на морбили или Хепатит А. Заплахата идва от съседна Румъния, където всяка седмица случаите на заразени с коварна болест нарастват с около 200.

Как може да бъдем заразени с Хепатит А и има ли опасност от епидемия в България?

„В нашата страна, както и във всички останали има постоянна опасност от заразяване. Заразяването става чрез фекално замърсяване, каквото има с изобилое. Когато се съберат на 8-9 години хора, които не са боледували, има опасност от епидемия. Тази година статистиката показва, че имаме около 1100 случая. Съответно няма данни за взрив“, категоричен бе в „България сутрин“ д-р Атанас Мангъров, директор на детско отделение в Инфекциозна болница.

Според него Хепатит А не може да се предаде по въздушно-капков път.

„Ръцете трябва да бъдат замърсени с фекалии, за да се получи заразяване с хепатит А. Хората трябва да спазват елементарна хигиена, за да се предпазят. При ежедневни битови условия трябва да има грубо нарушаване на хигиената, за да има заразяване“, уточни още специалистът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на доктора всеки може да се застрахова от Хепатит А като се ваксинира.

„Ваксината се прави над 2-годишна възраст. Тя осигурява доживотен имунитет. Цената на дозите е около 100 лева“, отбеляза още Мангъров.