Прокурор разкри основната версия за убийството край София

Образувано е досъдебно производство за убийство. След запознаване с материалите по делото допълнително квалификацията ще бъде прецизирана и е възможно да бъде повдигнато обвинение за квалифициран случай на убийство. Това каза на брифинг в Софийска окръжна прокуратура наблюдаващият прокурор за случая в село Лесново, при който мъж беше застрелян след битов скандал.

„Извършителят е заловен. Предстои привличането му като обвиняем и задържането му за 72 часа“, посочи тя.

„Делото ще бъде внесено с искане за вземане на постоянна мярка задържане под стража. Към момента продължават неотложните действия по разследването. Не мога да ви дам информация за вида на пистолета. Назначена е експертиза, но имаме основание да предполагаме, че намереното оръжие е това, с което е извършено убийството“, каза още наблюдаващият прокурор.

„Не е установена категорична информация лицето да страда от психологично заболяване“, каза тя.

„Не е установено и да се води на отчет, но това не означава, че няма такава възможност. Назначена е съдебно-психиатрична експертиза, която ще ни каже страда ли лицето от психично заболяване и било ли е вменяемо, могло ли е да разбира значението на деянието и да ръководи постъпките си“, обясни тя.

„В дома на извършителя са намерени гилзи, но не мога да кажа подробности, защото експертите не са се произнесли все още“, коментира наблюдаващият прокурор.

„Вероятно става въпрос за битов скандал, породен от свада за велосипед, но все още текат разпити на свидетели и не бих искала да давам подвеждаща информация“, добави тя.

„Мотивите за престъплението се изясняват. Нито извършителят, нито простреляният са криминално проявени“, посочи тя.

Ралица Данкова обясни, че не може да даде информация дали на извършителя са правени тестове за употреба на алкохол и наркотици. „Няма данни преди инцидента между двете лица е имало друг конфликт“, коментира наблюдаващият прокурор.