Внимание! Завесите за душ са опасни, а причината е…

Всяка къща има баня! Предпочитанията каква да бъде тя обаче са изцяло на собствениците на дома и зависят от техните възможности. Ето защо баните може да са малки, големи, с вана, с душ кабина, със завеси и т.н. Най-често срещаният вариант е именно последният. 

Така завесите за душ висят в милиони апартаменти, но техните обитатели често не знаят каква опасност крият те. Според изследователите, завесите са в състояние да отделят във въздуха повече от сто летливи органични съединения, които могат да повлияят неблагоприятно върху функцията на основните органи на човк.

По-специално завесите, направени от поливинил хлорид, – може да предизвикат дразнене на дихателните пътища, увреждане на централната нервна система, черния дроб и бъбреците, предизвикват гадене, главоболие и загуба на координация – казват еколози и лекари от Канада и САЩ.

Също така особено внимание трябва да се обръща на новите завеси за душ. Често много от нас забелязват силна миризма, която идва от завесата, когато е извадена от опаковката. Но малко хора придават голямо значение на това. В същото време, миризмата, идваща от нова завеса за душ, показва, че множество летливи съединения са изпуснати в атмосферата, което може да се отрази неблагоприятно на човешкото здраве и околната среда. Специалистите препоръчват вместо тези завеси, да се използват други методи като PVC.

„Многократното излагане на химикали, освободени от завесите, може да предизвика сериозни здравословни проблеми, особено при деца, тъй като те са по-чувствителни, посочва един от водещите експерти Фрийман Аарон, представител на организацията „Защита на околната среда“ от Канада.