Начало ТОП Статии 90-годишният дядо Петър смая YouTube с таланта си ВИДЕО

90-годишният дядо Петър смая YouTube с таланта си ВИДЕО

90-годишният дядо Петър Ставенов от монтанското село Вирове знае наизуст над 2000 български стихотворения, има собствен канал в най-известния сайт за видеосподеляне You Tube и видеозаписите се гледат от българи у нас, САЩ, Канада, Израел, Великобритания, Молдова, Чехия, Австрия, Унгария, Германия и Испания.

Дядо Петър е една от забележителностите на селото. Той беше гвоздеят на програмата и по време на честването на 90-годишния юбилей на местното читалище. Роден е в годината, когато е създадено читалището, днес дядо Петър се качи на сцената заедно с децата на селото. Възрастният човек рецитира „Върви, народе възродени” на Стоян Михайловски и „Де е България” на Вазов. Той подари на местната библиотека стихосбирка с „50 стихотворения, които ни правят българи”, пише „Конкурент“.

Пенсионерът разказа, че учил стиховете като дете, но постоянно си ги повтаря. Любимите му три са – „На прощаване” на Ботев, „Заточеници” на Яворов и „Вяра” на Вапцаров.

„Повтарям ги постоянно – на ум и на глас. Вярвам, че всеки българин трябва да знае стиховете на великите ни автори. Моят най-любим е Вазов”, споделя дядо Петър.

Дядо Петър е бивш служител на МВР, живее в София, а летата прекарва в родното си село.

error: Content is protected !!