Начало Здраво тяло Разпознайте диабет тип 2 по тези седем признака

Разпознайте диабет тип 2 по тези седем признака

Разпознайте диабет тип 2 по тези седем признака

Преддиабетното състояние и диабетът от тип 2 се превръщат във все по-широко разпространен проблем, който често се дължи на нездравословен начин на живот. Симптомите, свързани с развитието им, обикновено се проявяват постепенно и е възможно да минат години преди правилното им диагностициране.

Диабетът от втори тип настъпва, когато панкреасът спре да отделя достатъчно инсулин или организмът стане резистентен към него. Инсулинът е хормон, който е необходим за усвояването на кръвната захар от клетките. Когато този процес е нарушен, нивата на глюкозата в кръвта остават високи, което води до сериозни рискове за здравето.

Ето кои са признаците, които могат да ви насочат да обсъдите с лекаря си потенциалното наличие на диабет тип 2:

1. Повишена жажда и често уриниране
Високите нива на кръвната захар предизвикват извличане на вода от тъканите, което води до дехидратация и чувство на жажда. Така започват да се приемат повече течности и може да забележите симптомите на по-често уриниране.

2. Силен глад
Когато инсулинът не може да придвижи глюкозата към клетките, мускулите и органите не успяват да се снабдят с достатъчно енергия. Това предизвиква силен глад, който не може да се засити с приема на обичайните порции храна. Този симптом може да е знак, че поетите захари не достигат до клетките.

3. Загуба на тегло
Въпреки повишения апетит, диабетът от тип 2 може да предизвика загуба на тегло. При проблеми с метаболизирането на глюкозата тялото може да се обърне към алтернативни източници на енергия като мускулите и мазнините.

4. Отпадналост
Глюкозата е гориво за клетките на организма. Когато кръвната захар не се усвоява добре, е възможно да се чувствате по-уморени и раздразнителни.
Замъглено зрение5. Замъглено зрение
Високите нива на кръвна захар водят до извличане на вода от тъканите на тялото, което може да засегне и функцията на очите. Фокусът се възвръща при нормализирането на нивата на глюкозата.

6. Бавно зарастване на раните и чести инфекции
Диабет тип 2 може да афектира способностите на тялото да се възстановява бързо и да се справя с инфекциите.

7. Участъци с потъмняла кожа
При някои пациенти по кожата се появяват петна с тъмночервено оцветяване. Те обикновено са около сгъвките на тялото като областите на мишниците и врата.

източник: saveti.framar.bg

error: Content is protected !!