Плащаш 90 лева на баба Гинка и ставаш милионер

Онлайн ясновидци предлагат да ни направят милионери срещу сумата от 85-90 лева. Мошениците продават амулети, които според тях помагат „парите да завалят над главата ви“, пише „Монитор“.

Продажбите се осъществяват от профил на „сляпата баба Гинка“, чиято снимка е на руска астроложка. Описанието в сайта пък е неграмотно, но въпреки това достатъчно подробно за всяка зодия. Като бонус желаещите могат да си свалят снимка на продаваните амулети, които, докато седят на компютрите им, ще им носят пари.

Ако искат обаче да стигнат до милионите, то те трябва да си го закупят. За по-голяма тежест под статиите в сайта има нереални коментари от уж доволни хора, които само за седмица са натрупали пачките.

„Ще увеличат заплатата ви. Ще ви предложат повишение или нова работа. Неочаквано ще ви върнат стар дълг. Ще намерите пари, които отдавна са изчезнали във вашия дом. Изведнъж ще намерите пари, за да си купите това, за което отдавна сте мечтали. Неочаквано ще дойде при вас успехът в бизнеса“, са само част от нещата, които вълшебния амулет може да ви подсигури, се казва в описанието под продукта.

Нереални хора със снимки дори на холивудски звезди, но с имена като Пенка и Иринка, коментират, че бижуто ги е направило несметно богати.

„За първи път пиша коментар, хороскопът от баба Гина и съветите й как да привлека повече пари и късмет ми помогнаха да изляза от един черен период на лош късмет, надявам се все така да е занапред“, „Добър ден, винаги съм бил скептичен към хороскопите, но този път не се сдържах и си поръчах. Получих го преди 2 седмици заедно с още няколко съвета как да привлека към себе си финансов късмет. Не знам дали е от хороскопа или просто съм имал късмет, но преди 3 дни ме повишиха. След такова нещо как да не вярваш на вашите хороскопи?“, казват измислените потребители.

Заради множеството подадени сигнали към отговорните органи вече са направени десетки проверки към подобни сайтове, които откровено мамят хората. Според статистиката на ГДБОП за последната година са извършени 500 реализации срещу мошениците.

От там правили проверка и на сайт, който предлагал магически кутии. Уловката била, че ако платиш 70 лева, можеш да получиш кутия, в която има последен модел телефон, 5 хил. лева в брой или комплект чорапи.

Интересното е, че повечето потребители получавали само и единствено чорапи. При направена проверка обаче се оказвало, че имало един човек, който взел големия кеш, както и такъв, който получил телефон, което моментално спасявало организаторите от квалификацията „измама“.

Друго подозрение на разследващите е, че подобни сайтове, към които има препратки в социалните мрежи, държат единствено да трупат лайкове и посещения, които след това да продадат. Причина е, че в много от измамните страници нямало данни как може да се поръча нещо. Въпреки това буквално хиляди потребители споделяли, коментирали и харесвали публикациите, дори да го правели с негативно чувство.

Според агентите от киберотдела на ГДБОП подобни измами били ежедневие, а при първата опасност някой да бъде заловен всички сайтове и страници се изтривали. За това време обаче мошениците успявали да натрупат солиден капитал, който бил трудно проследим. Въпреки това от отдела по киберпрестъпления се хвалят с десетки реализации и издадени присъди срещу подобни измамници.