Повишена кръвна захар: 7 важни симптома

Захарта в кръвта или глюкозата е основният източник на енергия за клетките на нашето тяло. Този вид захар присъства в брашното, меда, морковите, ориза. Съдържа се и в много други съставки и храни.

Благодарение на тази енергия тялото ни може да изпълнява различни функции. Така например, предаване на нервните импулси, работата на сърцето, храносмилането и т.н. Нивото на кръвната захар трябва да бъде в диапазона от 70 до 110 мг/дл. В този случай няма да има отрицателни последици за здравето.

Хипергликемия

Повишената кръвна захар се нарича хипергликемия. И тя за съжаление, причинява увреждане на различни органи. Когато захарта в кръвта надхвърля 180 мг/дл, се диагностицира захарен диабет. В този случай е много важно да наблюдавате състоянието си под стриктния контрол на специалист, тъй като заболяването може да предизвика сериозни усложнения.

Какво представлява хипергликемията?

Тя може да се случи по две основни причини:

• Заради проблеми в работата на панкреаса. По-специално, проблеми с получаването на достатъчно количество инсулин, хормон, отговорен за регулиране на нивата на кръвната захар.

• Поради това, че тялото не може да използва правилно този инсулин.

И в двата случая е важно да говорите с лекаря си, за да ви предпише нужното лечение, промени в диетата, които трябва да спазвате, и подходящи упражнения.

Признаци

За съжаление хипергликемията се открива трудно. Особено, ако не сте свикнали да отделяте достатъчно внимание на здравето си. Тя обаче винаги се проявява с определени симптоми. Идеалният вариант е на всеки 6 месеца да си правите преглед при специалист. Това ще ви помогне да идентифицирате своевременно признаците на повишени нива на кръвната захар.

Най-простият и икономичен метод е кръвният тест за глюкоза – едва убождане и само една капка кръв.

Но така или иначе, ще ви споменем и признаците, към които трябва да се отнасяте с повишено внимание.

Постоянна жажда 

Това е увеличаване на нуждите от потреблението на вода… Състоянието върви заедно с неприятно усещане за сухота в устата. И е много важно да пиете толкова течности, колкото тялото ви изисква. В края на краищата, то се опитва да постигне нормализиране на нивото на захарта.

Трябва обаче да имате предвид, че проблемът ще продължи дотогава, докато нивото на кръвната захар не се върне в границите на допустимите стойности. А за да помогнете този процес, не забравяйте да правите гимнастика всеки ден или да спортувате. Както и да си вземете лекарствата според указанията на вашия лекар.

Проблеми с кожата

Появата на различни кожни лезии също е резултат от повишеното ниво на кръвната захар. Това са: кафяви петна по краката, зачервяване на лицето и суха кожа. Освен това ноктите, дланите на ръцете и краката могат да придобият жълтеникав оттенък.

Ако забележите, че натъртванията и синините не изчезнат дълго време, консултирайте се с лекар възможно най-скоро. Не пренебрегвайте този симптом, тъй като може да увредите здравето на вените си.

Промени в настроението

Хипергликемията може да предизвика резки промени в настроението. По-специално, те се проявяват като повишена раздразнителност или депресия. Има хора, които са склонни по принцип лесно да се ядосват или са по-агресивни по природа. Ако обаче това не е обичайното ви състояние, обърнете внимание на този симптом.

Не забравяйте, че емоциите са пряко свързани с химическите процеси в мозъка. И те на свой ред се променят поради повишеното ниво на захарта в кръвта.

Слабост и сънливост

Тъй като клетките не могат ефективно да абсорбират съществуващата захар в кръвта, нивото на енергията намалява. А това от своя страна води до появата на следните симптоми:

• отпадналост

• усещане за крайна умора

• сънливост

За да намалите интензивността на тези симптоми, е важно да консумирате достатъчно пресни зеленчуци. Те ще осигурят на организма качествени витамини и минерали. Ако проблемът стане много по-сериозен, лекарят може да ви предпише някакви допълнителни хранителни добавки.

Бавно заздравяване на раните

Хипергликемията предизвиква сериозни промени в процесите на коагулацията (съсирването) на кръвта. Това води до кървене и по-продължително заздравяване на раните и има много общо с появата на синини по кожата.

Ако забележите, че раните ви кървят по-дълго от обикновено и заздравяват по-трудно, трябва да предприемете подходящи мерки. След като възстановите нивото на кръвната си захар, тези симптоми ще изчезнат.

Проблеми със зрението

Малките артерии и веничките, разположени в ретината, макулата и зрителния нерв, обикновено се увреждат от хипергликемията. Проблемите, които могат да възникнат, са следните:

• замъглено виждане

• наличие на тъмни петна в зрителното поле

• болка в очите

• проблеми при фокусиране върху близки обекти (страничното или периферното зрение)

Редовните посещения при офталмолог могат да ви помогнат да идентифицирате тези проблеми и да намалите твърде високото ниво на кръвната захар.

Сексуални проблеми

Увреждане на нервите и кръвоносните съдове заради повишените нива на кръвната захар – причина за различни промени в сексуалната функция на мъжете и жените.

При мъжете хипергликемията може да причини:

• неспособност да се постигне или поддържа достатъчно продължителна ерекция по време на половия акт

•  ретроградна еякулация – състояние, при което цялата сперма или част от нея изтича в пикочния мехур, вместо от пениса по време на еякулация

Жените могат да изпитат следните проблеми:

• сухота на влагалището

• намаляване или липса на сексуално желание

• болезнен полов акт

Забелязали ли сте тези симптоми на висока кръвна захар при вас или при някого от вашите близки? Ако случаят е такъв, отнесете се към тях с повишено внимание и възможно най-скоро се консултирайте със специалист.

Милена ВАСИЛЕВА