8 неочаквани симптома за карцином на белите дробове

Постоянна кашлица или слабост в мускулите могат да останат незабелязани, тъй като хората привикват и не обръщат внимание на такива прояви. А те може би са признак за рак на белите дробове.

Това е една от най-разпространените онкологични болести, която ежегодно отнема много човешки животи. За съжаление, този тип рак може да застигне и непушачите просто защото има и други фактори, предизвикващи това заболяване, като замърсяване на въздуха, пасивното пушене, въздействието на химически вещества като азбест и радон. Един от основните симптоми е болка в областта на гърдите, но не трябва да изпускаме и другите, по-малко очевидни признаци. Ето кои са 8-те неочаквани симптома за това заболяване:

Постоянна кашлица. По принцип това е суха кашлица, която се съпровожда с кървеникави храчки. Понякога тези храчки са много гъсти и имат розов оттенък. Ако кашлицата не преминава повече от месец, ако предизвиква охрипяване или промяна на гласа, се препоръчва незабавно да се обърнете към лекар и да си направите необходимите изследвания, за да се изключи онкологичен процес. Редовно проверявайте състоянието на белите дробове и дихателните пътища. За съжаление, много хора игнорират този симптом, тъй като той не предизвиква голям дискомфорт. Но във всеки случай е най-добре да се прегледате, за да се избавите от съмненията, или пък да се вземат съответните мерки колкото може по-рано.

Хронични инфекции. Забелязвате ли, че в последно време бронхитът се е превърнал в нормално състояние за вас? В такъв случай се обърнете към своя личен лекар, за да ви насочи за нужните изследвания. Повод за тревога може да стане болка в гърдите, въпреки че е прието тя да се асоциира с проблеми на сърдечносъдовата система. И ако със сърцето ви всичко е наред, следващата крачка е изследване на белите дробове.

Загуба на тегло. Ако изведнъж или много бързо започнете да отслабвате, въпреки че не сте променяли начина си на хранене и не сте се натоварвали с интензивни физически упражнения, следва да се замислите каква е причината. Отначало може да ви се стори, че това е здравословно. Мечтата ви се е осъществила, най-накрая сте свалили няколко килограма и сте станали по-стройни. Но след известно време може да се сблъскате с много сериозен проблем.

Болки в костите. Това също може да е признак на рак на белите дробове, само че в този стадий, когато той вече започне да се разпространява и върху други части от тялото. По принцип се засягат бедрата и гърбът. Някои хора не обръщат внимание на този симптом, тъй като смятат, че с възрастта тялото започва да подсказва за напредването на годинките по този начин. Но независимо от възрастта не игнорирайте болки в костите. Важно е да се убедите, че това наистина не е нещо сериозно, като например рак на белите дробове.

Оток на шията и лицето. Това се случва, ако туморът потиска т.нар. куха вена, която прокарва кръвта от главата и ръцете към сърцето. Възпалението и като следствие отокът произтича заради това, защото потокът на кръвта става по-бавен от необходимото. При това този оток не спада с помощта на масаж и някакви други средства.

Слабост в мускулите. Този признак на рака на белите дробове засяга обикновено бедрата, раменете, ръцете и краката. Много често пациентите се оплакват от липса на сила в мускулите, поради което трудно или едва изпълняват ежедневните си задължения.

Повишено ниво на калций. В някои случаи ракът на белите дробове предизвиква повишено ниво на калций в кръвта. Това води до появяването на следните симптоми:

  • често уриниране;
  • запек;
  • постоянна жажда;
  • прилошаване;
  • болки в стомаха;
  • главозамайване.

Единственият начин да разберете за това е като изследвате кръвта си.

Затруднено дишане. Хъркате ли по време на сън? Трудно ли ви е да изпълнявате неща, с които по-рано сте се справяли без проблем? Ходенето със спокойни крачки предизвиква ли ви задух? Причината е в това, че ракът на белите дробове влияе на т.нар. аеробни способности на организма, затова е нужно колкото може по-рано да се обърнете към лекар и да си направите необходимите изследвания. Само специалист може да определи истинската причина за затрудненото дишане: дали то е резултат от възрастта и липса на физическа активност или действително имате по-сериозни проблеми със здравето, за които трябва да знаете.