Скотланд Ярд обяви: Открихме отровителите на Скрипал! Ето кои са те (СНИМКИ)

Има достатъчно доказателства, за да бъдат повдигнати обвинения срещу двама граждани на Русия за нападението с нервнопаралитичното вещество новичок над бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Това съобщиха от британската полиция, цитирана от „Сън“.

Имената на заподозрените са Александър Петров и Руслан Боширов. От полицията смятат, че те са пътували под фалшива самоличност.

От Скотланд Ярд и кралската прокуратура обявиха, че имат достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинения срещу двамата за няколко престъпления, сред които заговор за убийство. Те могат да бъдат съдени и за опит за убийство, умишлено причиняване на тежка телесна повреда, притежание и използване на новичок.

От прокуратурата уточниха още, че няма да внасят искане към Русия за екстрадиция на заподозрените, но вече имат европейска заповед за арест. Помощник-комисар Нийл Басу от Скотланд Ярд каза, че е много вероятно двамата да пътуват под фалшиви имена и Петров и Боширов да не са истинските им фамилни имена. Смята се, че и двамата са на възраст около 40 години.

„Мрежата за борба с тероризма е провела подробно разследване за това как е станала атаката. Прокурорите от отдела за борба с тероризма на кралската прокуратура са взели предвид доказателствата и са стигнали до заключението, че има достатъчно доказателства за постигането на присъда, и е в обществен интерес да бъдат повдигнати обвинения на Александър Петров и Руслан Боширов, които са руски граждани, по следните точки:
– заговор за убийството на Сергей Скрипал;
– опит за убийство на Сергей Скрипал, Юлия Скрипал и Ник Бейли;
– използване и притежание на новичок в нарушение на закона за химическите оръжия;
– причиняване умишлено на тежка телесна повреда на Юлия Скрипал и Ник Бейли“, съобщават от прокуратурата.