Начало Здраво тяло Тревога! Двама с марсилска треска, един – с лаймска болест

Тревога! Двама с марсилска треска, един – с лаймска болест

Двама души са заболели от марсилска треска, а един диагностициран с лаймска болест в Пловдивска област през периода 27 август- 2 септември. Това съобщиха от Националния център по обществено здрави и анализи.

Тримата пострадали са потърсили своевременно лекарска помощ и са предприет и е започнало тяхното лечение.

Заразяването с марсилска треска става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти. Основни фактори, които определят динамиката на това заболяване са нарастналата популация на скитащи кучета. Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 – 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация. Лечението става чрез антибиотици.

Лаймската болест е бактериално инфекциозно заболяване, което се причинява от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж. Този вид от опасните акари, които разпространяват заболяването са много малки и много често ухапването може да остане незабелязано от човека. Лаймската болест спада към трансмисивните заболявания, чиито причинители се предават от кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Лаймската болест има сезонен характер-случаите зачестяват през лятото и есента , което съвпада с периода на активност на кърлежите.

Лаймската болест протича в няколко фази и може да причини увреждане на кожата, ставите, сърцето и нервната система на човека. Ранната фаза се развива винаги на мястото на ухапването от кърлежа и предизвиква образуването на характерен, разширяващ се червен кръг в кожата. Лечението на болните пациенти се извършва чрез антибиотици. Те не могат да заразяват околните.

error: Content is protected !!