Почина известният писател Методи Бежански

Почина писателят Методи Бежански. „Напусна ни един от талантливите български белетристи, творец, заслужил уважението и обичта на читателите и колегите си със своето човеколюбие и родолюбие, със своите творби за деца и за възрастни“.

Това казват от Съюза на българските писатели по повод кончината на автора на „Вързани приказки“.

 

Бежански е роден през 1933 г. в село Дивля, Перник, като произхожда от работническо семейство. Учил е в родното си село и в град Перник, впоследствие завършва специалност „Журналистика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в Съюза на народните читалища и Отечествения фронт. От 1950 до 1970 г. се труди във вестник „Димитровско знаме“ – Перник, като редактор, завеждащ отдел и зам.-главен редактор.

Следващите 20 години работи в издателство „Народна младеж“ като редактор и зав.-редакция. Автор е на десетки книги. Една от най-известните му творби – „Вързани приказки“ (изд. „Отечество“, 1987 г.) е наградена от Министерството на народната просвета и Дома на детската книга като най-добра белетристична книга за деца, публикувана през годината. Редица негови произведения са удостоявани с литературни награди. Част от творчеството на Методи Бежански е включено и в Златния фонд на Българското национално радио, както и в Златния фонд на Българската национална телевизия.