5 от най-ужасяващите експерименти, провеждани върху хора (ВИДЕО)

Експерименти с хора и животни не могат да бъдат оправдани по никакъв начин. Някои от тях са толкова жестоки, че звучат като научна фантастика. Ето 5 от най-ужасяващите:

 

1. Радиоактивни материали за бременни жени

След Втората световна война изследователи са давали „витамини“ на бременни жени, като са им казвали, че така ще подобрят здравето на децата им. Всъщност жените са поемали радиоактивно желязо, а целта на експеримента е била да се установи колко бързо то ще достигне до плацентата на бременните. Не е ясен броя на опитите, но поне седем бебета умират от рак или левкемия. При майките се забелязват обриви, анемия, косопад, падане на зъби или заболяване от рак.

2. Отрова за затворници

В началото на 1921 година в Съветския съюз експериментират върху затворници. Давани им били различни видове смъртоносна отрова, а целта е била да открият тази, която няма да бъде усетена при приемане или установена в тялото след смъртта на човека. Отровата е била слагана в напитките и храната на затворниците или под формата на лекарства, като им е било казвано, че така ще се излекуват.

3. Смяна на пола

Дейвид Питър Реймер губи половите си органи по време на обрязване. Тогава психологът Джон Моне се свързва с него и родителите му, като ги убеждава, че Дейвид може да започне да води полов живот като жена, когато порасне. Реймер прекарва детството си подложен на тестове, но никога не успява да се възприеме като жена. На 38 години той се самоубива с куршум в главата.

4. Заразени комари

В средата на 20-ти век изследователи от армията на САЩ пускат милиони комари в Савана, Джорджия и Ейвън Парк, Флорида. Целта е била да разберат дали комарите ще разнесат жълта треска. Жителите на двата града се разболяват от треска, засягат се дихателните им пътища, получават възпаление на мозъка или раждат мъртви деца. Няколко души от засегнатите починали. За да фотографират експеримента, изследователите се сливали с жителите, дегизирани като здравни работници.

5. Смяна на сексуалната ориентация

През 70-те и 80-те години на ХХ век армията на Южна Африка принуждава всички хомосексуални членове от нея да се подложат на редица манипулации за оправяне на ориентацията им. Те са били подложени на електронни шокове, химическа кастрация и други неетични методи. През 2016 ръководителят на експеримента е осъден на пет години затвор, след като един от „пациентите му“ показва видеозапис от експеримента.