Как да свалим високата температура без лекарства

С настъпването на есента идва времето и на простудните заболявания, а с тях често ръка за ръка върви и вдигането на температура. Тя може да бъде свалена и без силни лекарства, а в домашни условия с доказани във времето рецепти.

Обтриване с разтвор от оцет и вода е най-разпространеният начин, който значително облекчава дискомфорта на болния. Важното е да се прави неколкократно в продължение на часове до ефект.

Топлата напитка е разумният избор при повишена температура, когато тялото губи много течности и се усещат слабост и втрисане. Вътрешното загряване ще помогне за по-бързото изпотяване и преодоляване на състоянието. Добър вариант са топло мляко с мед, чай с лимон, лайка или липа. Може да се подгрее и сока от компот, който болният обича.

Малко по-хладна от обичайното вана също облекчава страданието. Ефектът се подсилва, ако се добави морска сол, бял равнец, лайка. Важно е обаче да се поемат достатъчно течности. Ако все пак болният предпочита студените напитки, една от най-добрите е от вода, мед, лимон и ситно настърган джинджифил. Тази комбинация силно зарежда с енергия.

И все пак, ако температурата достигне критично ниво – близо до 40 градуса, е по-разумно да се потърси консултация със специалист.