Сензационно откритие! Този екзотичен плод разрушава раковите клетки

Растение, използвано в китайската медицина за лечение на безсъние, загуба на апетит и диария, е възможно ефективно да унищожа раковите клетки. Това заявиха изследователи от Royal Chemical Society във Великобритания.

В лабораторията учените тествали химическите съединения, които присъстват в тези плодове. Оказало се, че тези вещества предизвикват процеси, водещи до самоунищожаване на белодробни, гръдни и ракови клетки на простатата.

„Смъртта на раковите клетки в този случай възниква в резултат на вътрешен стрес в туморите“, отбелязват експертите.

Става въпрос за хинап. На латински (Zizyphus vulgaris), известен в България и като финап, барбарошка, джинджер, дзиндзифка или китайска фурма. Това е ниско дърво или храст от семейство Зърникови.

По-специално били са открити осем съединения в плодовете на хинап, които учените смятат, че могат да бъдат използвани в борбата срещу рака. Четири от тях отслабили оцеляването на ракови клетки, четири допринесли за появата на повреди в структурата на компонента на тумора.

В Китай, където традиционно се отглежда хинапът, се смята, че ежедневната употреба на този плод допринася за запазването на младостта, както и за удължаването на живота. Според учените, в сравнение с обикновените фурми, китайските съдържа 32 пъти повече витамин С.

Сега учените ще се опитат да решат как екзотичните плодове могат да помогнат в лечението на онкологичните заболявания при хората.