Учени от университета в Салфорд: Тази зелена напитка предпазва от рак

Учените смятат, че една напитка може да се превърне в отличен защитник срещу злокачествените тумори и да намали риска от рак.

Напитката запазва раковите клетки в състояние на сън, тъй като отнема енергията, която използват. Това е откритието, направено от учени от университета в Салфорд.

Става въпрос за японски чай мач – зелена напитка, която се прави от специално приготвен прах. Изработена е от сушени листа зелен чай, сушени върху специално оборудване.

Експертите са проверили как чаят има ефект върху клетките на рака на гърдата. Оказало се, че чаят е способен да потисне митохондриалните метаболитни процеси. Така че раковите клетки не могат да бъдат презареждани. С течение на времето те отслабнали и умрели.

Внимателният анализ показа, че чаят е повлиял на сигнализиращия път на mTOR (много важен за метаболизма на раковите клетки). В допълнение, чаят отслабил компонентите на рибозомата (клетъчен елемент, на който се синтезират повече протеини, които използват ракови клетки).

На теория японският зелен чай може да работи по същия начин, както рапамицинът, който блокира пътя към mTOR, смятат учените.