Грешките на закуска, които ни правят дебели и после се чудим защо качваме килограми буквално от нищото

Може ли да саботирате диетата си още преди 9 сутринта? Да, ако допускате някоя от тези грешки

Пиете само кафе

Взимането на кафе на път за работа е добре, но ако пренебрегнете приемането на истинска храна заедно с него, това би могло да доведе до преяждане на по-късен етап.

Пропускането на храненето може да понижи енергията и да увеличи апетита по-късно през деня, както и да забави метаболизма. Ако въобще не ви се яде, хапнете все пак малко протеиново барче или едно яйце.

По-късно хапнете нещо по-съществено, като овесена каша, кисело мляко с плодове или фъстъчено масло върху препечен хляб.

Пиете калорийна бомба

За някои хора закуската е голямо капучино с доста захар и сметана. Ако не кажете, че желаете обезмаслено, най-вероятно ще ви сервират с 2% или пълномаслено мляко. Голямо капучино е 330 калории и 8 гр мазнини, а с обезмаслено мляко е 270 калории и 0 грама мазнини. Ако сложите и няколко пакетчета захар, бихте могли лесно да добавите още между 45 до 60 калории. Ако започнете да съкращавате захарта постепенно, ще може да се насладите на истинския вкус на кафето.

Избирате захар вместо протеин

Бързите закуски обичайно са мъфини, сладки, кекс или зърнени, пълни със захар и въглехидрати. Тези храни, освен че не ви дават никаква хранителна стойност, водят и до напълняване. Ако се нахраните със захари, вие пренебрегвате протеина, който помага на тялото да работи по-усилено и ви държи сити за по-дълго време. Започвайки с протеинова закуска , ще може да си набавите и дневната доза, която е 56 грама за мъжете и 46 грама за жените. Яденето на пълнозърнести храни, като яйца, пилешко, боб, зеленчуци и ядки, е най-доброто, което може да изберете, но когато пътувате или сте далеч от дома, вземете протеиново барче.

Избирате грешните въглехидрати

Мъфини, палачинки и зърнени закуски биха могли да бъдат класифицирани като закуска, но ако не разполагат с достатъчно фибри, биха могли да доведат до покачване на теглото. Фибрите помагат за храносмилането, държат кръвната захар в граници и контролират апетита. Помислете си как се чувствате, след като ядете кифла или палачинки със сироп?

Купичката за закуска е прекалено голяма

Надали мерите какво количество зърнена закуска слагате в купата. Оказва се обаче, че колкото по-голяма е купата, толкова повече слагате, а съответно и калориите значително нарастват. Затова бъдете умерени и си определете някакви мерки.

Смутито има прекалено много захар

Купувайки смути сутрин за закуска, изглежда като много здравословна алтернатива, всъщност то си е вид плодова салата! Ами не точно. Смутито започва със сок като основа, който съдържа доста захар. Ако го правите у дома, сложете истински плодове, добавете нискомаслено или соево мляко, за да редуцирате калориите и захарта.

Пиете сокове

Няма никакво съмнение, че прясно изцеденият сок може да бъде вкусен начин да увеличите приема на плодове и зеленчуци, но това не е достатъчно за закуска. В сока липсват протеини и фибри и нищо чудно скоро да почувствате отново глад. Това не значи, че е необходимо да се откаже от сутрешния сок, просто го съчетайте с протеин, като яйца или кисело мляко или опция въглехидрати с високо съдържание на фибри (филийка пълнозърнест хляб или чаша овесени ядки).

Закуската ви е в кутия

Пакетирани храни биха могли да бъдат доста измамни. Когато четем етикетите, които казват, че има много протеини, нямат глутен, с ниско съдържание на захар са, ние сме склонни да мислим, че правим добър избор. Зачетете се обаче внимателно и ще видите, че тези продукти често пъти съдържат допълнителни мазнини, с добавена захар са, а протеините са непълноценни.

Вие ядете единствено храни, които са за закуска

Винаги избирате някаква комбинация от зърнени храни, яйца, тост, палачинка и овесена каша. Но не и плодове или зеленчуци за закуска. Защо да ги ядете сега, след като може на обяд или вечерта? Всъщност с тях вие добавят фибри и ще ви помогнат да се чувствате сити по-дълго време. Помислете за тост с малко авокадо и яйце. Или овесена каша с нарязана ябълка. Или лимецова палачинка с киви.

Купувате нискомаслено фъстъчено масло

Нискомаслено фъстъчено масло върху филийка пълнозърнест хляб изглежда като здравословна опция, но имаме новина за вас: нискомаслено не значи по- здравословно. Да, ще има по-малко мазнини, но и по-малко фъстъци, повече захар и сол, които е необходимо да компенсират вкуса. Избирайте пълномаслената версия, която ще ви даде всички необходими хранителни вещества и ще знаете, че консумирате истинска храна, а не преработена и подобрена версия.