Заплашиха килърите на Скрипал

Британските служби заплашиха двамата руснаци, натоварени със задачата да убият Сергей Скрипал, че ако някога си подадат носа извън Русия, ще бъдат арестувани и изправени пред правосъдието.

Британският министър на вътрешните работи Саджид Джавид заяви в интервю за Би Би Си, че двамата руски граждани, работещи за Главното разузнавателно управление, са със заповед за арест. Международната организация на криминалната полиция Интерпол също е уведомена за тях.

На практика обаче шансовете двамата руснаци да излязат извън Русия са малки. Самият Саджид Джавид призна, че двамата едва ли някога отново ще стъпят на британска земя. Между Лондон и Москва няма споразумение за екстрадиция, а освен това е немислимо руските власти да екстрадират в западна държава свои агенти. Според министър Саджид Джавид Русия „на много нива” участва в опита за покушение срещу Скрипал, визирайки и властите в Кремъл.

В началото на месец март тази година бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с „Новичок” във Великобритания. Двамата оцеляха при атаката и бяха изписани от болницата, но местоположението им се пази в тайна от британските служби. Те обявиха, че двама руснаци – Александър Петров и Руслан Боширов по паспорт, стоят зад атаката с нервнопаралитично вещество. Това обаче са фалшивите им имена. Те са влезли на Острова с виза за „бизнесмени”. Британските служби знаят истинските им имена, пишат британските медии.