Миню Стайков бил „дисидент“ с 4 присъди преди 1989 г.

Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков бе обявен за жертва на комунистическия режим от адвокатите си на делото за задържането му под стража. Държавното обвинение обяви пред съда, че Стайков има предишни 4 присъди и това е още една причина той да остане в ареста.

Защитниците му обаче възразиха, че става дума за наказания отпреди над 30 г. Присъдите му били по време на социалистическия режим, той бил реабилитиран, а досието му – чисто. Прокуратурата контрира, че престъпленията, за които той осъден, са против собствеността, припомня в. „Сега“.

В крайна сметка спецсъдът остави в ареста обвинения за участие в организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари Стайков. Задържани са и Иван Димитров, син на кмета на Карнобат и собственик на имота, където е разположен заводът за производство на цигари, и Белун Хазърбасанов, брат на съпругата на Миню Стайков. Синът на Миню Стайков – Стайко Стайков, продължава да се издирва с европейска заповед за арест.

Според съдията Пламен Евгениев има опасност тримата да извършат нови престъпления, да повлияят на показанията на свидетели по делото или да заличат следи на извършени престъпления, например банкови трансакции. Те бяха задържани при полицейска акция, започнала преди повече от месец с разкриването на нелегална фабрика за цигари в Карнобат.

Според съдията може да се направи обосновано предположение за участието на Миню Стайков в престъпната група. Имало и доказателства, че той е създал условия и организация за извършване на данъчни престъпления чрез основаването на множество фирми, регистрирани на свързани лица и контролирани от Стайков. За Хазърбасанов имало подозрения, че участва в групата като управител на някои от тези дружества. За собственика на имота, в който е била фабриката в Карнобат – Иван Димитров, пак имало доказателства за участие в групата, но не и за данъчни престъпления.

От прокуратурата съобщиха, че има съмнения, че Миню и Стайко Стайкови са свързани с друга разбита наскоро нелегална фабрика за цигари в Ихтиман. Според адвоката Лъчезар Таков няма доказателства клиентът му да е свързан, с каквато и да е фабрика за нелегално производство на цигари.

Тримата задържани могат да обжалват.

АКЦИИ

Преди по-малко от два месеца – на 27 юли, акциите на „СИС индустрийс“ са били прехвърлени на дългогодишна управителка на дружеството и на бизнесмен от Банкя, който бил сред основателите на фирмата и се предполага, че е син на секретарка на Тодор Живков, съобщи „24 часа“.