Най-добрите начини за защита срещу мухи и други насекоми през лятото

Едно от най-неприятните неща през лятото, освен непоносимата жега, са досадните насекоми. Всички сме ставали жертва на ухапвания на комари, жужащи бръмбари или нахални мухи. Особено, ако сте навън или в помещение, където няма комарници или дълги пердета, проблемът може да стане доста сериозен.

И макар че на пазара има всевъзможни продукти за борба с насекомите, по-лесно е да се сведат до минимум причините, поради които те „атакуват“ дома ни.

Експерти разказаха за няколко ефективни начина да се справим с тези натрапчиви насекоми.

Преди всичко, изплакнете обилно плодовете и зеленчуците, закупени в магазина и внесени в дома ви. Това не само ще премахне вредните пестициди от повърхността им, но ще отстрани от продуктите и ларвите на мухите, които може да се крият там. След измиване, не поставяйте плодове и зеленчуци обратно в същата опаковка, в която са били. В противен случай рискът от повторно замърсяване с ларвите е много висок.

Много зависи и състоянието на вашата кухня. Мухите са особено привлечени от ферментирали продукти и влажни повърхности, така че е по-добре да не поставяте плодовете и зеленчуците, а и други продукти в кухнята на открито пространство, за да не привличат насекомите.

Не оставяйте мръсни съдове, мокри кърпи и остатъци от храна. Почистете напълно всички повърхности и ще направите вашата кухня непривлекателна за насекомите.

Купа, пълна с пресни ябълки или други плодове изглежда много апетитно и приятно, но те силно привличат мухите, особено, ако преседят няколко дни. По-добре е подобни съдове да се покриват със специални пластмасови капаци или да се съхраняват в затворени пространства.

От голямо значение е и грижата за домашните растения. Много хора през летните месеци поливат с прекалено много вода саксиите, поради които почвата в тях през цялото време е мокра. А това е отлично място за размножаване на мухите. Уверете се, че след напояване земята бързо изсъхва и се уверете, че няма останала вода.

За мухите може да направите и капани на базата на ябълков оцет. Излейте малко от него в дълъг и тесен буркан или шише. Срещу насекомите също действат и лавандула, карамфил и лимон.