Арестуваха мъж, защото закусвал с жена

Египтянин беше арестуван в Саудитска Арабия, след като в интернет беше разпространено видео как закусва с жена, предаде Би Би Си. Наглед невинната случка го вкара в затвора.

Мъжът, който закусва и разговаря с жена, покрила лицето си с хиджаб, е нарушил законите в консервативното кралство. Там е забранено в заведения като „Старбъкс“ и „Макдоналдс“ семействата и ергените да стоят в едно помещение. Жените също трябва да стоят отделени от ергените в тези заведения.

Жените реално нямат много права и трябва да бъдат придружавани от свои настойници – в повечето случаи съпруг, брат или баща. Саудитското министерство на труда и социалното развитие обвини египтянина, че извършил „няколко нарушения“.

В разпространеното видео с продължителност половин минута мъжът и жената се шегуват за това, че се хранят заедно. Кадрите обаче предизвикаха буря и разнопосочни реакции в социалните мрежи. Много саудитци се чудят защо е бил арестуван мъжът, а не дамата. В Египет пък хората недоумяват как човек може да бъде задържан за толкова невинно действие. Саудитска Арабия е консервативна мюсюлманска страна, в която правата на жените не са на пиедестал.