Тези пет уж безопасни навика могат да ви разболеят от рак

Всички знаем вредните навици, които увеличават риска от развитие на рак – например тютюнопушенето или злоупотреба с алкохол. Но, за съжаление, много навици, които на пръв поглед може да изглеждат напълно безопасни, в крайна сметка могат да доведат до развитието на това заболяване.

Онколозите предупреждават: Ако избягвате да правите тези неща, значително ще намалите риска от рак.

Твърде активно използване на мобилния телефон

Вредното излъчване на радиочестотна енергия, която толкова ни плашеше в началото на мобилната ера, не оказва влияние върху клетките на тялото. Синята светлина от екрана на смартфона влияе лошо върху нивото на мелатоинин.

И липсата на мелатонин е само един от факторите, които увеличават риска от злокачествени тумори. Така че не злоупотребявайте с мобилния си телефон – баба ви в някои отношения е права.

Живот в големия град

Газовете, излъчвани от дизелови и бензинови двигатели, могат да бъдат еднакво вредни като цигарения дим, който вдишват пасивните пушачи. Така че, ако живеете в близост до оживен път или в голям град с натоварен трафик, рискът от рак на белия дроб се увеличава значително – дори ако никога не сте пушили!

Водите заседнал начин на живот

Друг лош навик, който засяга вашето здраве, колкото и пушенето, е заседналият начин на живот. На първо място, навикът да седи в продължение на шест или повече часа заплашва със заболявания като диабет и хипертония. И второ, заседналият начин на живот е фактор, формиращ рака.

Употреба на преработени меса

Саламите, хот-дога, шунката, колбасите и бекона са толкова вредни, колкото и вкусни, пише Zdrave.to. За съжаление при направата на преработените храни често се използват специални химикали, които помагат на месото да остане вкусно и свежо дълго, но в същото време много вредят за здравето ни. Един от най-сериозните фактори, предизвикващи развитието на рак на ректума, е злоупотребата с пушени храни и преработени храни. По-добре яжте зеленчуци!

Продукти, приготвени на скара

За съжаление, месото и зеленчуците, приготвени на скара, също могат да бъдат канцерогенни.

Както е отбелязано в резултатите от няколко изследвания, „прегорялото месо и зеленчуци“ могат да провокират развитието на панкреаса и дебелото черво.