Германски онколози посочиха 4 основни признака за рак на стомаха

Ракът на стомаха – е достатъчно разпространен вид злокачествен тумор, който може да се намира в горната част на стомаха, в пилора и в тялото на самия орган. 

Това е заболяване с висока смъртност, най-често се диагностицира при мъжете и в повечето случаи, е следствие от злоупотребата с „радостите от живота“ като неправилно хранене, вредни навици, както и инфекциозни и генетични фактори.

При 80-90% от пациентите, диагностицирани с рак на стомаха, по тялото се разпространяват метастази – вторични тумори. Те твърде често се установяват в белите дробове, тъй като през този орган се изпомпва голямо количество кръв, чрез която се разнасят и злокачествените клетки. Ето защо е толкова важно навременно откриване на тези вторични признаци на болестта.

„В ранните стадии на рака на стомаха той почти не се проявява, затова без специално оборудване и обстойни изследвания е много трудно да се установи това заболяване“, обясняват експерти от Университетската клиника във Фрайбург (Германия). Ето защо е изключително важно хората да обърнат внимание на следните симптоми:

Лош апетит, гадене, повръщане;

Киселини и голяма загуба на тегло;

Повишена киселинност, тъмен цвят на изпражненията;

Постоянни болки в стомаха.

Естеството на болката често сигнализира за разпространението на рака към съседни органи: болки в кръста са по-типични за попадане в панкреаса; болка, подобна на ангина – за разпространение в диафрагмата; подуване на корема, куркане на червата, запек – това вече е тумор в напречната част на дебелото черво./zdrave.to