Сензационно! Проговориха отровителите на Скрипал!

Двамата руснаци, обвинени в опит за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря, дадоха интервю. Те заявиха, че нямат нищо общо със случая и че са посетили Солсбъри като туристи. Именно там през март беше извършено нападението с „Новичок”.

Миналата седмица британските власти идентифицираха двамата предполагаеми извършители, които действали под фалшиви имена. Британската полиция заяви, че мъжете, появили се по телевизията, имат известна прилика със заподозрените, но не могат да потвърдят самоличността им.

Двамата руснаци обаче обявиха, че на охранителни записи от камери в Солсбъри са именно те. Нашите приятели от дълго време ни съветваха да посетим този прекрасен град, каза единият от тях за Солсбъри. „Това е туристически град. Там има катедрала, която е известна по цял свят”, допълни другият.

Външното министерство на Великобритания обяви, коментирайки интервюто на Александър Петров и Руслан Боширов, че все още разглежда двамата мъже като агенти, които са служители на руското военно разузнаване (ГРУ), въпреки всичко, което казаха. От „Форин офис“ отбелязаха още, че гледат на интервюто като на „заблуди и лъжи“.

„Полицията и прокуратурата идентифицираха тези хора като главните заподозрени във връзка с нападението в Солсбъри. Правителството е категорично, че тези мъже са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ), които са използвали изключително отровно, незаконно химическо оръжие по улиците на нашата страна. Ние многократно поискахме от Русия да отговори за това, което се случи през март. Днес – както всички видяхме – те отговориха със заблуди и лъжи“, се изтъква в изявлението на британското външно министерство.