Станаха ясни новите показатели на нормалното кръвно налягане

Изявление за нов стандарт за показателите за кръвно налягане бе направено на годишната кардиологична конференция в Мюнхен, а нормите бяха публикувани на страниците на European Heart Journal.

Променените норми на артериалното налягане бяха представени от учени от Европейското дружество за лечение на хипертония (ESH) и Европейската кардиологична общност (ESC). Тези показатели не бяха обновявани от 2013 г.

Според новите параметри нормалната горна граница сега е 130 на 80 mm Hg. Тоест, ако имате такива показатели на кръвното, то трябва да бъде понижено. Преди това, за необходимостта от намаляване на кръвното налягане ке говореши при 140 на  90.

Експерти отбелязаха, че на възраст до 65 години, здравословният показател за високо кръвно налягане трябва да бъде в рамките на 120-129 мм Hg. При пациенти на възраст над 65 години, а също така и по-стари от 80 години, тази цифра не трябва да надвишава 139 мм Hg. Преди за тези възрастови групи бяха разрешени по-високи прагови стойности от 140-150 mm Hg.

Долната граница при всички,  независимо от съпътстващите заболявания и степента на риск, трябва да се поддържа в рамките на 80 mm Hg подчертаха европейските кардиолози.

Тези дни, както вече информирахме, СЗО направи прогноза за ранна смърт на повече от един милиард души, посочвайки за водещ фактор нарушаването на нормалните функции на сърдечно-съдовата система. Именно сърдечно-съдовите заболявания  днес са на първо място в общата статистика за смъртността в редица страни, а България в този смисъл не е изключение./zdrave.to