Черно море завря от риба, цените паднаха

Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излязъл е и чернокоп, а това е свалило цената на черноморската риба.

„Най-богат е уловът на паламуд край Несебър и на юг от Бургас, където има наши корабчета“, съобщи председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев” във Варна, Емил Милев, цитиран от „Монитор“.

„На юг продават паламуда на едро вече по 5 лева за килограм, а на дребно е по 8 лева, колкото е и на рибната борса във Варна“, допълни той.

„Рибарските лодки се прибират пълни със сафрид и барбун. След като миналата година беше нулева за чернокопа, сега излизат добри количества и от него. Има риба и като цяло се очертава една добра година за нас. Щом още в началото на септември има такива количества, надявам се да продължи до Нова година“, сподели още Милев.

Според рибарите, паламудът и ларакът вървят след пасажите от по-дребната риба като сафрид, барбуна и чернокоп. В гонитбата те пълнят мрежите на рибарите, като често и ловците попадат в тях. Заради добрия улов, цената на чернокопа на Голямата рибна борса във Варна падна от 15 на 6 лева, а последните количества се предлагат и по 4 лева. Сафридът е вече по 5 лева, а най-дребният сафрид се продава като хамсията, която е 3 лева килограма, колкото върви и едрата трицона. Цацата е 2 лева, пресният и много вкусен хариб също поевтиня от 5 на 4 лв., а барбунът свали цената от 6 на 5 лева.

„Пресният лаврак е по 9 лв./кг., калканът може да се намери и по 22 лв, вместо досегашните 28-30 лв/кг. Всички са доволни“, коментира още Емил Милев, цитиран от „Монитор“.

„От една страна най-доволни сме ние, рибарите, които си вадим от морето хляба, а от друга – доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Много от тях се подсигуряват с по 5 – 10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата с чернокоп, сафрид и паламуд“, каза Милев.