Тялото бие тревога: Имате недостиг на цинк

Цинкът е необходим на всяка клетка в организма и играе ключова роля в клетъчния метаболизъм, функционирането на имунната и храносмилателната системи, в процеса на зарастване на рани и здравето на репродуктивната система.

Диагностицирането на липса на цинк е трудна задача, симптомите може да са подобни на липсата на други важни за организма витамини и минерали.

Липса на цинк

Цинков дефицит може да възникне поради причини, като вегетарианството, диабет, рак, проблеми с щитовидната жлеза, прекомерното пиене, злоупотреба с кафе (повече от 3 чаши на ден), увреждане вследствие на изгаряния, отравяне, следоперативен период на възстановяване на организма, продължителен прием на хормонални лекарства.

Симптомите на недостиг на цинк варират в зависимост от възрастта. Например, децата могат да получат забавяне на растежа, загуба на апетит и лошо настроение. При възрастните хора липсата на цинк води до проблеми с имунитета и работата на мозъка. Следователно, след 45 години е много важно да се прави кръвен тест, за да се открие недостигът на този микроелемент.

Учените са установили връзка между липсата на цинк и развитието на простатна аденома при мъжете. Освен това количеството и качеството на сперматозоидите се влошават, производството на тестостерон намалява, което може да доведе до импотентност и безплодие.

Когато запасите от цинк са изчерпани, възпалителните ставни заболявания често се появяват в организма. Злокачествените тумори се развиват много по-бързо с недостиг на този микроелемент.

Знаци за недостиг на цинк в организма:

– Продължително лекуване на малки рани и ожулвания.

– Косопад

– Треперене на ръцете.

– Нервност, раздразнителност и умора.

– Лоша координация.

– Загуба на обоняние

– Чести стоматити.

– Влошаване на нощното зрение.

– Алергични обриви по ръцете.

– Понижаване на апетита и чести стомашно разстройство./Zdrave.to