Внимавайте : Това са най-ясните симптоми за тумор в мозъка !

Като правило туморът в мозъка е новообразувание, възникващо вследствие на аномално деление на клетките на мозъка или околните тъкани. Има различни видове мозъчни тумори. Някои от тях са злокачествени, докато други не са рак, но във всички случай те могат да доведат до сериозни здравословни проблеми.

Тумор може да се образува в мозъка, но понякога ракът се развива в други органи, в крайна сметка се разпространява в мозъка. Тази форма на тумори се нарича метастазна или вторична. Най-често срещаните видове рак, които могат да да доведат до метастази в мозъка, са рак на дебелото черво, гърдата, бъбреците, белия дроб и меланома.

Вторичните мозъчни тумори обикновено се развиват при хора, които вече имат онкологични заболявания. Първичните от своя страна може да се образуват в самия мозък или в близките тъкани, като черепните нерви, епифизната жлеза.

Симптомите на мозъчните тумори варират в зависимост от местоположението и типа на тумора. Факт е, че различни части на мозъка са отговорни за различните функции на тялото, поради което признаците могат да бъдат много различни.

Някои тумори могат да се развият асимптоматично, докато не достигнат големи размери и няма да доведат до сериозни здравословни проблеми, ако са доброкачествени.

Признаци и симптоми на мозъчните тумори

Общ симптом на мозъчните тумори е главоболието, което не изчезва след приемане на обичайните болкоуспокояващи. Но не забравяйте, че повечето болки в главата не са свързани с мозъчни тумори.

Другите тревожни признаци и симптоми са:
остро главоболие;
гадене и повръщане;
влошаване на зрението, речта и слуха;
конвулсии;
проблеми с координацията;
изтръпване и иглички в крайниците;
умора;
сънливост;
проблеми със съня;
проблеми с паметта;
промени в настроението и депресия;
неспособност за извършване на ежедневни дейности.

Ако откриете някой от тези признаци в тялото си, няма да е излишно да се консултирате с онколог, но имайте предвид, че и други заболявания може да се съпътстват от подобни симптоми.

Рискови фактори
Лекарите все още не знаят какво точно може да доведе до развитието на първични мозъчни тумори. Някои фактори обаче могат да увеличат риска от тяхното образуване.

Това са:
Възраст. Колкото по-стари ставате, толкова по-голям е рискът от развитие на мозъчни тумори. Според учените най-често на риска от тумор в мозъка са изложени на по-възрастни хора, но с този проблем може да се сблъска всеки човек. Някои видове мозъчни тумори се развиват почти винаги и при деца.

Радиация. Изложените на нейното въздействие хора имат по-висок риск от развитие на мозъчни тумори. Това обаче се отнася само до йонизиращо лъчение, включително радиационната терапия, насочена към лечение на рак, и радиационното въздействие на атомните бомби.

Наследственост. Тя също играе роля, тъй като мозъчните тумори могат да се развият при хора, чиито роднини също са ги срещали.

Както вече споменахме по-горе, ако забележите обезпокоителни промени в здравето си, консултирайте се с лекар. Не забравяйте, че навременната диагноза увеличава ефективността на лечението.