Моринга – растението „чудо“ за добро храносмилане и баланс на кръвната захар

Чували ли сте за растението моринга? Към днешна дата над 1300 проучвания, статии и доклади са фокусирани върху ползите и лечебните способности на това необикновено растение, които са особено важни в някои части на света, силно податливи на огнища на различни заболявания и недостиг на храна.

Установено е, че почти всяка част от морингата може да се употребява – шушулките й са използвани за пречистване на вода, семките служат за направа на масло за козметични цели, листата й са подходящи за силен антиоксидантен чай или се стриват на прах и се консумират като хранителна добавка.

Някои от състоянията, върху които морингата повлиява положително, са:

• Анемия

• Различни възпаления в организма

• Артрит и други болки в ставите (например ревматизъм)

• Алергии

• Запек, болки в стомаха и диария

• Хронични главоболия

• Сърдечни проблеми, включително високо кръвно налягане

• Камъни в бъбреците

• Задържане на течности

• Бактериални, гъбични и вирусни инфекции

Освен всичко друго морингата е отличен източник и на протеини, витамин А, калий, калций и витамин С. Една чаша прясно нарязани листа (21 грама) съдържа: 2 г протеин, витамините B6 (19%), витамин А (9%) и C (12%), желязо (11%), рибофлавин или B2 (11%) и магнезий (8%)

Морингата е позната с над 100 имена на различни езици по целия свят. Произхождащ от планините на Хималаите, части от Индия и Африка, този растителен вид е лесен за отглеждане и е снабден с над 90 защитни съединения, включително изотиоцианати, флавоноиди и фенолни киселини. Специфичното растение е известно с ползите си за борба с възпаления, с различни ефекти на недохранване и против стареене, неслучайно е наричано „растението чудо”.

Осигурява антиоксиданти и противовъзпалителни съединения – 

Установено е също, че морингата съдържа смес от есенциални аминокиселини (градивни елементи на протеините), каротеноидни фитонутриенти (същите видове се срещат в морковите и доматите), антиоксиданти като кверцетин и естествени антибактериални съединения, които действат по същия начин, както много противовъзпалителни лекарства. Листата на морингата имат високо съдържание на съединения, които забавят процесите на стареене, включително полифеноли, витамин С, бета-каротин и хлорогенна киселина (тя е и основно фенолно съединение в кафето), които понижават ефектите от оксидативния стрес и възпаления.

Морингата ефективно балансира хормоните и забавя процесите на стареенето. Растението, също така, има и терапевтичен потенциал за подпомагане на предотвратяването на усложнения, дължащи се на стареене и естествени хормонални промени (особено при менопауза).

Страхотна е и за добро храносмилане и различни храносмилателни проблеми заради противовъзпалителните свойства. И освен това балансира нивата на кръвната захар благодарение на съдържанието си на специфичен вид киселина – хлорогенна киселина.

Защитава и подхранва кожата

Благодарение на съдържанието на естествени антибактериални, противогъбични и антивирусни съединения, морингата предпазва и кожата от различни форми на инфекции и раздразнения (използва се и за отстраняване на миризми, възпаления на кожата, свързани с акне, проблеми с пърхот и др.)

Защитава и мозъка, а също така подобрява настроението – заради високото си съдържание на аминокиселината триптофан, богата на антиоксиданти и съединения. Морингата помага и в борбата с умората, депресия, ниско либидо, промени в настроението и безсъние.