Карнобат се вдигна на протест

Целият Карнобат се вдигна в подкрепа на лозарите от винзавода. Първоначално протестиращите бяха около 200 души. Истинският екшън обаче настъпи, когато множеството се увеличи значително.

Местни жители узнаха за протеста и започнаха да се стичат на групи. Тълпата взе спонтанно решение и се отправи към сцената пред читалище „Димитър Полянов”, която е монтирана от няколко дни заради празничната програма на Карнобат, съобщава Флагман.бг. В града обаче на никой не му е до празник, защото местните се притесняват, че ще останат без препитание.

Част от демонстрантите се качиха на сцената и отправиха ясни послания: Заводът да се отвори час по-скоро. Ако това не се случи протестът ще става все по-солиден, а следващата стъпка е гражданско неподчинение, затваряне на магистрали и пренасяне на жълтите павета.

Сред протестиращите имаше много хора, които не работят във винпрома, но застанаха рамо до рамо до съгражданите си, защото знаят, че ако това предприятие затвори, икономиката на града ще се срине.

„Искам да съм бежанец, защото те получават 1300 лева, а аз 300 лева пенсия. В тази държава мачкат всеки, който тръгне да прави бизнес, а нас ни обричат на бедност и глад”, разгневи Мариян Георгиев – млад мъж с увреждания, който изрази активна гражданска позиция. Той изтъкна, че Миню Стайков с чието име се свързва винозавода, е най-коректният работодател в Общината. Нито с ден не е забавил заплатите и плаща изключително добри възнаграждения.